Yksi kuva puhuu puolestaan: näin Venäjä höynäyttää afrikkalaisia Suomeen, vaikka raja on kiinni

Yksi kuva puhuu puolestaan: näin Venäjä höynäyttää afrikkalaisnuoria Suomeen, vaikka raja on kiinni 3:44
Katso videolta, miksi Venäjän tarjoama reitti on afrikkalaiselle houkutteleva!

Venäjä myöntää avokätisesti viisumeita afrikkalaisille, jotka yrittävät päästää Eurooppaan muun muassa Suomen kautta. Vaikka itäraja on kiinni, turvapaikanhakijoita voi tutkijan mukaan tulla silti Suomeen.

Venäjä myöntää löyhin perustein viisumeita nuorille afrikkalaisille, jotka haluavat Eurooppaan pois köyhyydestä ja vaikeista luonnonoloista. Erityisenä kohteena on Afrikan sarvi. Aiheesta ovat kirjoittaneet muun muassa Iltalehti ja kansalaisjärjestölehti Rauhanpuolustajat.

Venäjän yhtenä painostuskohteena on Suomi. Nyt maamme itäraja on suljettu kauttaaltaan, mikä ei välttämättä takaa turvapaikanhakijoiden täyttä pysymistä Venäjän puolella.

– Varmaan itärajan kautta tulee heitäkin, jotka yrittävät tulla väkisin. Periaatteessa kansainväliset sopimukset takaavat mahdollisuuden hakea turvapaikkaa, vaikka he tulisivat maahan laittomasti, sanoo historian yliopistonlehtori Risto Marjomaa Helsingin yliopistosta.

Näin Suomi näyttäytyy turvapaikanhakijalle

Afrikka-tutkimuksen professorinakin toimineen Risto Marjomaan mukaan turvapaikanhakijalle itselleen syrjäinen ja kylmä Suomi Pohjolassa ei ole useinkaan se ykköskohde.

– Valtaosin he eivät ole tulossa Suomeen, vaan esimerkiksi Saksaan. Siellä on varmasti joukossa sellaisia, jotka ovat yrittäneet useamman kerran jotakin reittiä Eurooppaan. Suomi ei ole mitenkään houkutteleva kohde.

Turvapaikanhakijat ovat Marjomaan mukaan hyvin verkostoituneita ja tietävät vapaan liikkuvuuden periaatteen Euroopan unionin sisällä. 

Kaksi reittiä, joista Venäjän tarjoama houkuttelevampi

Afrikan sarvesta pyritään Eurooppaan pääasiassa kahta reittiä. Saharan autiomaan ja Välimeren ylittäminen on näistä vaikeampi ja riskialttiimpi. Sen sijaan Venäjän tarjoama reitti turvapaikanhakijalle on houkuttelevampi, sillä matkaa ei tarvitse taittaa vaarallisesti Saharan autiomaan ja Välimeren kautta.

– Ainoa mitä tarvitset, on lentolippu Moskovaan tai Pietariin. Jostakin ne rahat on kaivettava – kyllä se Saharan ylitys kuitenkin tulee kalliimmaksi. 

Putinin Venäjän tiedetään myöntävän viisumeita nuorille afrikkalaisille auliisti ja löyhin perustein. 

Näin Venäjä voi painostaa länttä hybridivaikuttamisen keinoin. Esimerkiksi Suomi ja Puola ovat päätyneet sulkemaan rajansa Venäjältä tulevilta turvapaikanhakijoita. Tutkijan mielestä tilanne on omanlaisensa noidankehä, kun rikkaat länsimaat riistävät köyhiä maita, mikä taas johtaa turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun. 

Katso videolta, miksi Venäjän tarjoama reitti on afrikkalaiselle houkutteleva!

Lue myös:

    Uusimmat