Lasten liikennekuolemien taustalla turvalaitteiden väärinkäyttöä: "Pieni lapsi matkusti tyypillisesti kasvot menosuuntaan"

Näin turvaistuimeen integroitu turvatyyny suojaa lasta kolarissa 0:18
Näin turvaistuimeen integroitu turvatyyny suojaa lasta kolarissa.

Onnettomuustietoinstituutti OTI on julkaissut alle 15-vuotiaiden lasten liikennekuolemia taustoittavan raportin. Raportissa avataan syitä traagisten onnettomuuksien taustalla.

Vuosina 2011–2020 tieliikenteessä kuoli 72 alle 15-vuotiasta lasta. Valtaosa, 46 lasta, menehtyi moottoriajoneuvoissa. Tyypillisimmin onnettomuuksissa ajoneuvoa ajoi lapsen vanhempi, mutta kahdessa tapauksessa lapsi kuljetti ajoneuvoa itse ilman ajo-oikeutta.

Jalkaisin kulkeneista 18 lapsesta ja kahdeksasta pyöräilleestä joka toinen oli koulumatkalla.

Tieliikenneonnettomuuksissa kuolleista lapsista hieman alle puolet oli 10–14-vuotiaita ja reilu kolmasosa 0–4-vuotiaita.

Turvalaitteen käyttö olisi voinut pelastaa kolme lasta

Raportin mukaan henkilöautoissa kuolleista 35 lapsesta kuusi matkusti ilman turvalaitetta, kuten turvaistuinta tai turvavyötä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan turvalaitetta käyttämättömistä kuudesta lapsesta kolme olisi voinut pelastua turvalaitetta käyttämällä.

Lisäksi 11 turvalaitetta käyttäneistä lapsista olisi voinut pelastua, mikäli käytössä olisi ollut lapsen kokoon nähden sopivampi, oikein asennettu ja laadukkaampi turvalaite. 

– Lapsen kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa pieni lapsi tyypillisesti matkusti turvaistuimessa kasvot menosuuntaan, jolloin pää pääsi törmäyksessä retkahtamaan, OTI:n liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola taustoittaa tiedotteessa.

Sihvolan mukaan joissain tapauksissa istuin ei suojannut lasta sivusuunnasta tulleelta törmäykseltä, turvaistuin oli väärin kiinnitetty tai lapsen käytössä oli vain turvavyön lantio-osa.

Tutkijalautakunnat muistuttavat OTI:n raportissa, että turvalaitteiden asianmukainen käyttö on tärkeää myös lyhyillä matkoilla.

Näin käytät turvakaukaloa oikein ja varmistat lapsesi turvallisuuden 10:41
KATSO MYÖS: Näin turvakaukaloa käytetään oikein.

Lähde: Onnettomuustietoinstituutti

Lue myös:

    Uusimmat