Uusi suositus lapsen kuljettamisesta autossa: "Tuo parhaimman suojan" – näin muutos on otettu haltuun

Näin käytät turvaistuinta oikein 6:50
Osaatko käyttää turvaistuinta oikein? Katso videolta Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen vinkit.

Liikenneturvan kyselyn mukaan valtaosa vanhemmista noudattaa lapsia autossa kuljettaessaan uutta suositusta.

Lain mukaan lapsen on käytettävä asianmukaista turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 senttiä pitkä. Alle 3-vuotiasta ei saa kuljettaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa lainkaan ilman turvalaitetta.

Liikenneturva suosittaa, että kaikki alle 150-senttiset lapset käyttäisivät turvalaitetta, ja että lapsi matkustaisi selkä menosuuntaan vähintään 4-vuotiaaksi. Puolitoista vuotta sitten päivitetty suositus perustuu tutkimustietoon ja on lakia tiukempi.

– Selkä menosuuntaan matkustaminen tuo lapselle parhaimman suojan autossa. Neljä vuotta on suosituksen alaraja, mutta yleensä selkä menosuuntaan matkustaminen on mahdollista huomattavasti pidempään, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti toteaa tiedotteessa.

Liikenneturva selvitti viime keväänä alle kouluikäisten lasten vanhempien näkemyksiä liikenneturvallisuudesta ja lasten turvallisesta kuljettamisesta. Kyselyyn vastanneista vanhemmista valtaosa, peräti 73 prosenttia, kertoi, että oma lapsi matkustaa tai oli matkustanut selkä menosuuntaan vähintään nelivuotiaaksi asti.

Kolmen istuimen taktiikka

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi viime kesänä, että tyypillisesti lapsiperhe selviää kolmella eri turvalaitteella, eli turvakaukalolla, turvaistuimella ja turvavyöistuimella.

– Keskimääräisiä pituus- ja painokäyriä katsellessa vaikuttaisi siirtymä turvakaukalosta turvaistuimeen olevan ajankohtainen noin vuoden iässä ja turvaistuimesta turvavyöistuimeen noin neljän vuoden iässä. Vastaavasti 135 sentin pituus saavutetaan keskimäärin noin 8–9 vuoden iässä, Vesalainen kertoi kesällä.

– Koska lapset kasvavat eri tahtia, on yksiselitteisen iän määrittely istuimen kääntämiseksi varsin hankalaa – oikeastaan jopa mahdotonta. Se, että lapsi joutuu pitämään jalkoja hieman koukussa, ei ole vielä syy kääntää istuinta, Vesalainen muistutti.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat