Lähtikö herkuttelu kesälomalla käsistä? Ravitsemusterapeutit kertovat, miten nyt kannattaa toimia

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun keventää.

Ravitsemusterapeutti vinkkaa, mitä kannattaa tehdä, jos kesäviikonloppuna tuli herkuteltua yllin kyllin. Hän muistuttaa myös, että herkuttelussa ei ole mitään pahaa.

Kesästä, läheisistä ja vapaista nauttiessa voi helposti tulla syötyä liikaa silkasta ilosta. Amerikkalainen ravitsemusterapeutti Katie Dodd huomauttaa Fox Newsille, että monesti syöminen liittyy sosiaalisiin tilanteisiin. 

– Syömme juhlistaaksemme lomia, tapahtumia ja kokoontumisia ystävien ja perheen kanssa. Sitä tulee helposti syöneeksi liikaa, kun ei kiinnitä huomiota siihen, miten keho voi yrittää viestiä kylläisyyden tunteesta.

Asiantuntijat jakoivat uutissivustolle vinkkinsä, joilla päästä kiinni arkiseen ruokailurytmiin kesäherkuttelukauden jälkeen.

Herkuttele hyvällä omallatunnolla

Dodd muistuttaa, että on tärkeää katsoa asioita laajemmin. Hän muistuttaa, että yksi viikonloppu ylensyönteineen ei todennäköisesti aiheuta mitään terveysongelmia. Tärkeämpää onkin se, miten syödään juhlien välillä, siis arkena.

– Ala taas syödä terveellisesti ja liikkua. Älä rankaise itseäsi siitä, että nautiskelit herkuista. Sellainen ajatustapa voi luoda epäterveen suhteen ruokaan ja saattaa johtaa näiden kielletyksi mieltämiesi ruokien ahmimiseen.

Näillä keinoilla palaat arjen ruokailurytmiin

Dodd vinkkaa keinoja, joilla pääsee takaisin arjen ruokailurytmiin kiinni.

1. Älä lykkää arkeen palaamista

Päätä, että aloitat terveellisemmät elämäntavat heti etkä vasta huomenna. On helppo selitellä itselleen, että koska ruokavalio lässähti jo, ei sille enää tarvitse tehdä mitään.

– Loman jälkeisinä päivinä on usein vaikeaa päästä takaisin arkirytmiin kiinni ruokailujen ja treenin suhteen. On vaikeaa löytää motivaatiota ja olo on jotenkin ikävä, pohtii ravitsemusterapeutti Kristin Gillespie Fox Newsin haastattelussa.

Gillespie suosittelee palaamaan takaisin arkitapoihin heti loman loputtua. Se voi auttaa karistamaan mahdolliset lomakilot ja saada olon tuntumaan yleisesti ottaen paremmalta.

2. Pidä kirjaa syömisistäsi

Yksi keino saada kiinni arjen ruokailuista on pitää ruokapäiväkirjaa. Tähän liittyen Dodd siteeraa vuonna 2018 tehtyä tutkimusta.

– Omien ruokailujen ja fyysisen aktiivisuuden eli liikunnan määrän tarkkailu voivat olla hyödyllisiä apukeinoja keventämiseen ja terveellisistä elämäntavoista kiinni pääsemiseen, hän toteaa.

3. Käänny ravitsemusterapeutin puoleen

Tarvittaessa voi olla hyvä käväistä ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Ammattilaisen kanssa voi opetella kehittämään omaa suhdetta ruokaan.

– Se voi auttaa sinua syömisissä lomien aikana ja estää painon jojoilu lomakaudella, Dodd sanoo.

4. Juo paljon vettä

Monen tulee herkuteltua suolaisella ruoalla. Se voi kerryttää kroppaan nestettä ja aiheuttaa turvotusta.

Dodd suositteleekin loman jälkeen kiinnittämään erityistä huomiota veden juontiin. Se auttaa helpottamaan oloa ja palauttamaan kehon nestetasapainoa.

Jos pelkän veden kittaaminen kyllästyttää, voi sen sekaan laittaa makua tuomaan vaikkapa minttua, basilikaa, kurkkua, vesimelonia ja mansikoita.

Vedenjuontia suosittelee myös ravitsemusterapeutti Amy Gorin. Hän painottaa, että vettä olisi erittäin tärkeää juoda ennen aterioita sekä niiden aikana. Hän siteeraa vuonna 2015 tehtyä tutkimusta, jonka mukaan veden juonti ennen aterioita auttoi keventämään.

5. Syö vihanneksia ja hedelmiä

Gorin suosittelee syömään paljon vihanneksia ja hedelmiä. 

– Suosittelen säilyttämään pöydällä erilaisia hedelmiä. Siten mandariinit, banaanit ja appelsiinit ja muut herkulliset hedelmät ovat aivan käden ulottuvilla.

Gorin vinkkaa, että jos hedelmien ja vihannesten kera nauttii esimerkiksi pähkinöitä välipalaksi, olo pysyy kylläisempänä pidempään.

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat