Näitä ruokia todella kannattaa syödä! Suolisto voi tutkitusti paremmin

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Ruoan havainnollistava retki suusta vessanpönttöön.

Suoliston bakteerit vaikuttavat monella tavoin terveyteen ja tavoiteltavaa on, että bakteerikannat ovat monipuolisia. Tuoreen tutkimuksen perusteella suolistobakteerien monipuolisuutta voi helposti lisätä nostamalla ruokalistalle jogurttia, hapankaalia ja muita hapetettuja eli fermentoituja ruokia.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Cell-lehdessä, ja siinä 36 tervettä koehenkilöä söi kymmenen viikon ajan paljon hapatettuja ruokia tai paljon kuitua sisältävää ruokaa. Bakteerikantoja ja tulehdusmerkkiaineita tutkittiin ennen koetta, sen aikana sekä koejakson jälkeen, kun osallistujat noudattivat tavallista ruokavaliotaan.

Hapatetut ruoat paitsi monipuolistivat suoliston bakteerikantoja myös pienensivät 19 tulehdusmerkkiaineen pitoisuuksia koehenkilöiden veressä ja mahdollisesti paransivat immuunijärjestelmän toimintaa. Tutkijat pitävät havaintojaan merkittävinä, sillä ne viittaavat jo pienten ruokavaliomuutosten hillitsevän tulehdustiloja.

Runsaskuituista ruokavaliota noudattaneiden bakteerikannoissa ja tulehdusmerkkiaineissa ei havaittu muutoksia, mikä tutkijoista oli yllättävää. Kuitupitoinen ruokavalio on tutkitusti hyväksi terveydelle, mutta näiden tulosten valossa sen vaikutukset eivät ulotu suolistobakteereihin. On kuitenkin mahdollista, että vaikutukset ilmaantuvat vasta pitemmän ajan kuluttua tai edellyttävät lisäksi muita ruokavaliomuutoksia.

Seuraavaksi tutkijat aikovat tehdä hiirikokeita selvittääkseen tarkemmin, miten hapatettujen ruokien hyödyt syntyvät. Tavoitteena on myös tutkia hapatettujen ja runsaskuituisten ruokien yhteisvaikutuksia sekä sitä, voiko hapatetuilla ruoilla hoitaa tulehduksellisia sairauksia potevia potilaita.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat