Lähes puolet autoilijoista ei ole ikinä tehnyt tätä toimenpidettä – voi yllättää ikävästi joulun liikenteessä

Uuden ajan ongelma: Miten päästä autoon, jos avaimesta loppuu patteri 1:32
Akkujen lisäksi myös auton avaimeton käynnistys voi takkuilla pakkasella. Kokenut tiepalvelumies Reijo Häkkinen kertoo videolla, miten päästä autoon, jos avain ei toimi.

Jos auto hyytyy joulun ajomatkalla, voi syy löytyä akusta.

Peräti 44 prosenttia suomalaisista ei ole koskaan ladannut autonsa akkua, käy ilmi akkujen hallintaratkaisuja myyvän CTEKin lokakuussa teettämästä kyselystä. Kuluneen vuoden aikana autonsa akkua on lataillut vain 12 prosenttia vastaajista.

CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola muistuttaa yhtiön tiedotteessa, että akun ongelmat tulevat yleensä esiin sään kylmetessä, kun sekä auton käynnistämiseen että ajon aikana tarvitaan enemmän virtaa

– Akku kannattaakin talviaikaan aina ladata ylläpitolaturilla täyteen ennen pitkää matkaa. Kuukausittain akkua lataamalla voi pidentää akun käyttöikää jopa kolminkertaiseksi, CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola kertoo tiedotteessa.

Aholan mukaan akun lataamisen kustannuksista ei kannata olla hirveän huolissaan, vaikka sähkö onkin nyt kallista.

– Puoliksi tyhjentyneen akun lataus täyteen vie saman verran sähköä kuin TV:n katselu viisi tuntia tai uunin käyttö pienen hetken ajan. Toisin sanoen yhden akun latauskerran hinta jää muutamaan kymmeneen senttiin. Se on pieni hinta siihen verrattuna, millaiset kustannukset syntyvät tien poskeen jäämisestä, Ahola toteaa.

Akun keskimääräinen käyttöikä on noin viisi vuotta

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistutti viime vuonna, että täyteen ladattu auton akku kestää jopa 70 pakkasastetta, mutta tyhjä hyytyy helposti. Hän korosti lisäksi akun säännöllisen uusimisen tärkeyttä.

– Akun keskimääräinen käyttöikä on noin viitisen vuotta eli jos itsellä on vanhempi akku, kannattaa sen uusimista harkita vakavasti. Kokonaisvaltaisesti tarkasteltuna akun uusiminen tulee varmasti edullisemmaksi, jos sen tekee hyvissä ajoin ja silloin kun itselle sopii, eikä vasta pakon edessä kovana pakkasaamuna, kun auto ei enää käynnisty, Vesalainen totesi.

Lähde: CTEK

Lue myös:

    Uusimmat