Lähes huomaamaton tuntemus olikin oire rintasyövästä: "Se on jotain sellaista, mitä et haluaisi kuulla 33-vuotiaana"

Samanthan, 33, rintasyöpä olisi saattanut jäädä kokonaan huomaamatta, ellei hänen ystävänsä olisi kehottaneet häntä menemään lääkäriin.

Syöpä ei kysy lupaa – se saattaa ilmestyä kuin tyhjästä. Syöpädiagnoosi oli 33-vuotiaalle Samantha Woodsille järkyttävä yllätys – olihan liikunnallinen nainen ollut koko elämänsä perusterve nainen.

Mystinen tunne jäi kalvamaan 

Samantha alkoi kuitenkin ihmetellä, miksi hänen vasempaan rintaansa sattui aina, kun hän kiskoi poliisin työssään suojaliivin ylleen.

– On vaikea kuvailla, miltä se tuntui. Se oli vain inhottava tunne, ei varsinaisesti kipua, Samantha kuvailee outoa tunnetta rinnassaan.

Nainen ei olettanut kyseen olevan mistään vakavasta, vaan oletti liivin vain olevan liian pieni hänelle.

Vuonna 2018 alkanut mystinen rintakipu kuitenkin jatkui ja Samantha otti asian puheeksi ystäviensä kanssa. Huolestuneet kollegat kehottivat poliisiystäväänsä hakeutumaan lääkäriin kaiken varalta.

"Harmiton" lovi olikin merkki syövästä

Samantha meni lääkäriin, jossa konsultti löysi naisen rinnassa poikkeavuuden, jota nainen itse ei ollut aiemmin havainnut. Samanthan nännistä löytyi pienenpieni lovi, jonka olisi voinut luulla olevan vain harmiton itsekseen parantuva jälki.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Tutkimukset osoittivat, että kyseinen lovi oli oire rintasyövästä. Samantha oli siis elänyt outojen tuntemustensa kanssa yli vuoden päivät tietämättään rinnassa muhineesta vakavasta sairaudesta.

– Se on jotain sellaista, mitä et haluaisi kuulla 33-vuotiaana, Samantha kuvailee diagnoosin herättämiä ajatuksiaan.

Kasvain poistettiin vastikään leikkaamalla. Vasta seuraavat viikot näyttävät, saatiinko syöpä poistettua kolmekymppisen naisen kehosta onnistuneesti. Syöpä vaatinee kuitenkin vielä kemoterapiaa.

– Olen vasta tämän ”matkan” alkuvaiheessa ja tulen antamaan sille kaikkeni, nainen vannoo.

Tarkistuta rintasi säännöllisesti!

Samatha on sortunut jossitteluun. Hän on useita kertoja pohtinut, olisiko hän huomannut rintasyöpäänsä ajoissa ilman työssään käyttämiään suojavarusteita. Hän kehottaakin niin naisia kuin miehiäkin tarkistamaan rintojansa säännöllisesti.

– Rintojen tarkistus vie vain muutaman minuutin esimerkiksi suihkun tai pukeutumisen aikana. Jos löydät jotain, mene ihmeessä tarkastuttamaan se, Samantha kannustaa.

Kuten hänenkin tapauksessaan, ensioireet saattavat olla aluksi huomaamattoman pieniä.

– Olin todella onnekas, kun käytän suojavarusteita, jotka antoivat merkin syövästä. Minulla ei ole koskaan ollut mitään terveysongelmia, syöpätoipilas muistuttaa.

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Teija Lehmonen kertoi MTV Uutisille, miten rinnat olisi hyvä tutkia. Lue erikoislääkärin vinkit täältä.

Yllä olevalla videolla naistentautien erikoislääkäri Mira Töyli näyttää, miten rinnat tutkitaan oikeaoppisesti. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat