Tunnistatko rintasyövän merkit? Tarkkaile näitä muutoksia

Kyhmy rinnassa ei ole ainoa merkki, joka voi viitata rintasyöpään.

Vuosittain noin 4 800 naista sairastuu Suomessa rintasyöpään. Se on suomalaisnaisten yleisin syöpä, ja suuri osa tapauksista löytyy, kun nainen on ensin itse tarkastellut rintojaan ja huomannut jotakin poikkeavaa.

Syövän löytäminen ja hoitaminen varhaisessa vaiheessa parantaa potilaan ennustetta. Kun tietää, miltä juuri omat rinnat normaalisti näyttävät ja tuntuvat, pienetkin muutokset huomaa nopeammin.

Vertaa alla olevassa kuvassa esitettyjä muutoksia omiin rintoihisi ja varaa aika lääkärille, jos siihen on aihetta. Kuva pohjautuu Goodtoknow-verkkosivuston yhdessä Breast Cancer Care -hyväntekeväisyysjärjestön kanssa julkaisemiin ohjeisiin.

Lääkärissä käyntiä ei kannata lykätä pelon takia. Suurin osa kaikista rintarauhaseen liittyvistä vaivoista osoittautuu hyvänlaatuisiksi. Esimerkiksi kyhmy ei välttämättä ole kasvain vaan kysta tai rasvapatti, ja punoitus tai turvotus johtuu yleensä rintarauhasen tulehduksesta. Mutta jos kyseessä on syöpä, niin mitä nopeammin diagnoosi saadaan, sitä parempi.

Suomalaisia 50–69-vuotiaita naisia seulotaan rintasyövän varalta mammografiakuvauksissa kahden vuoden välein. Kutsu kannattaa ottaa vastaan, sillä mammografiassa syöpä voidaan havaita silloinkin, kun sitä ei vielä silmin tai käsin huomaa.

Lähteet: Goodtoknow.co.uk, Terveyskirjasto, Kaikkisyovasta.fi

"Työ auttoi pelon kierteeseen"

Toimittaja-kirjailija Marja Aarnipuro kertoi Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2014, millaista on elämä rintasyövän jälkeen. Katso haastattelu alta.

Elämä rintasyöpädiagnoosin jälkeen 24:54

Lue myös:

    Uusimmat