Tunnista rintasyövän oireet – tieto voi pelastaa henkesi

Rintasyövästä voi kertoa esimerkiksi outo patti, nännistä valuva erite, ihottuma tai nännin vetäytyminen sisään päin.

Usein ensimmäinen oire, jonka rintasyöpään sairastunut huomaa, on rinnassa oleva kyhmy.

– Usein kyhmy on kivuton, mutta se voi myös olla kivulias. Joskus harvemmin pelkkä rinnan kipu voi olla ensimmäinen oire, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri ja HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa.

Osalla sairastuneista tulee nännistä poikkeavaa eritettä, joka voi olla joko kirkasta tai veristä. Silloin on tärkeää lähteä tutkimuksiin. Sen sijaan maitomainen erite ei yleensä ole pahanlaatuinen merkki.

– Joskus rinnan iholle voi tulla punoittavaa ihottumaa tai jopa rintatulehdus. Joskus rintatulehdus on ensimmäinen merkki niin sanotusta tulehduksellisesta rintasyövästä, joka on rintasyövän harvinaisempi alatyyppi.

– Joskus voi myös käydä niin, että nänni vetäytyy sisäänpäin tai että iholle tulee niin sanottu kuoppa. Eli rintojen tutkimiseen kuuluu myös katsoa, onko ihossa poikkeamia tai onko rinnan muotoon tullut yhtäkkiä jonkinnäköinen poikkeava alue.

Varhainen toteaminen on tärkeää rintasyövän ennusteen kannalta.

– Mitä varhaisemmin syöpä todetaan, sen paremmat mahdollisuudet on parantaa se pysyvästi. Myös seulonnat perustuvat siihen, että syövän kehittyminen havaitaan hyvin varhaisessa ja oireettomassa vaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat