Lahden sarjaraiskaaja houkutteli naisia autoonsa ja vei syrjäiseen paikkaan – uhrin tarkkaavaisuus paljasti vuosia rikoksia jatkaneen miehen

Lahtelainen 64-vuotias mies tuomittiin kolmesta raiskauksesta viiden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus katsoi, että Rauno Alpo Tapani Ruuhijärvi oli kaikissa kolmessa teossa saanut Lahden keskusta-alueella yöllä kulkeneen, itselleen entuudestaan tuntemattoman naisen autoonsa tarjoamalla tälle kyytiä tämän toivomaan paikkaan.

Mies ei kuitenkaan ajanut uhria sovittuun paikkaan, vaan ajoi tämän keskusta-alueen ulkopuolella sijainneelle syrjäiselle alueelle. Tämän jälkeen hän raiskasi uhrin.

Rekisterikilpi kavalsi raiskaajan

Mies oli raiskannut uhrinsa kesäkuussa 2017, elokuussa 2019 ja elokuussa 2020. Oikeus katsoi, että mies pakotti uhrit kanssaan sukupuoliyhteyteen käyttämällä hyväkseen näiden pelkotilaa tai vahvaa päihtymystilaa.

Tekijä paljastui, kun hänen viimeinen uhrinsa oli ollut Ruuhijärven olettamaa lievemmässä humalatilassa ja pystyi siksi painamaan auton rekisteritunnuksen mieleensä autosta poistuessaan.

Mies kiisti tietävänsä tapahtumista mitään tai olleensa seksuaalisissa tekemisissä uhrien kanssa. DNA-tutkimukset kuitenkin todistivat seksuaalisen kanssakäymisen. Myöhemmin mies muutti kertomustaan väittäen uhreja aktiiviseksi osapuoleksi seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Auto määrättiin valtiolle

Vuosien vankeustuomion lisäksi Ruuhijärvi määrättiin maksamaan uhreille korvauksia kivusta, särystä, tilapäisestä haitasta, henkisestä kärsimyksestä sekä matka-, lääke- ja sairaanhoitokuluista yhteensä lähes 29 600 euroa.

Lisäksi miehen avopuoliso tuomittiin menettämään valtiolle rikoksentekovälineenä käytetyn auton, jonka mies oli tälle teon paljastumisen ja vangitsemisensa jälkeen tälle myynyt. Avopuoliso tiesi tuolloin auton liittymisestä epäiltyihin tekoihin. Oikeus ei pitänyt noin 15 000 euron auton menettämisseuraamusta kohtuuttomana.

3:12
Työryhmä on ehdottanut suostumuksen puutetta raiskauksen tunnusmerkiksi. Näin asiantuntija kommentoi ehdotusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja