Lähde: MM-hiihdon dopingvyyhti räjähtämässä käsiin – taustalta paljastui uusi likainen käänne

7:40
Pitkän uran antidopingtyön parissa tehnyt Harri Syväsalmi kommentoi dopingvyyhtiä.

Tällä viikolla Seefeldin MM-kisoissa pinnalle tullut dopingvyyhti on paisumassa entisestään. Itävallan ja Saksan poliisi tekivät keskiviikkona ison yhteisratsian, jossa pidätettiin muun muassa kisoihin osallistuneita hiihtäjiä. Nyt dopingiin liittyviä kiinniottoja on tullut lisää.

Itävaltalaisen Kronen Zeitung -sanomalehden lähteiden mukaan poliisi pidätti itävaltalaisen pyöräilijän Stefan Deniflin dopingkohuun liittyvien epäilyksien takia. 31-vuotias pyöräilijä ehdittiin jo vapauttaa sen jälkeen, kun hän oli myöntänyt veridopingin käytön.

Krone Zeitungin mukaan koko tapauksen taustalta on paljastunut uusi likainen käänne, joka liittyy keskiviikkona pidätettyihin itävaltalaisiin hiihtäjiin Max Haukeen ja Dominik Baldaufiin. Lehden siteeraamien useiden lähteiden mukaan Hauken ja Baldaufin joukkuetoveri, itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürr olisi toiminut yhtenä isona taustapiruna koko dopingvyyhdissä.

Dürr, 31, jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä vuonna 2014. Itävaltalaislehden Krone Zeitungin lähteiden mukaan Hauke ja Baldauf olisivat kertoneet poliisikuulusteluissa Dürrin johdatelleen heidät Saksan Erfurtissa toimineeseen ”dopingpäämajaan” ja siellä operoineen lääkärin luo.

Erfurt on ollut keskeinen paikka koko vyyhdissä. Itse lääkäriksi on yhdistetty saksalainen Mark Schmidt, joka on toiminut aiemmin muun muassa ammattilaispyöräilyn puolella.

Dürr on nousemassa jupakassa hyvin merkittäväksi hahmoksi, sillä poliisi mainitsi jo keskiviikon tiedotustilaisuudessa hänen lausuntojen olleen merkittävässä asemassa siinä, miksi koko dopingtutkinta aloitettiin. Dürr antoi kohupaljastuksia saksalaisen ARD:n dokumentissa, minkä jälkeen koko jupakka lähti paisumaan.

Tuoreimman käänteen myötä Dürr olisi toiminut välikätenä tapauksessa, jonka hän itse paljasti.

Koko dopingskandaali on kasvamassa entisestään ensi viikolla, kun Erfurtissa löydettyjen veripussien DNA-näytteet valmistuvat. Poliisi löysi ratsian yhteydessä satoja veripusseja, joiden omistajien henkilöllisyyksiä selvitetään parhaillaan.

Sanomalehti Krone Zeitungin mukaan koko vyyhti on vaikuttamassa myös kesäurheiluun. Lehden mukaan on mahdollista, että esille tulee myös hyvin tunnettuja urheilijoita.

Keskiviikkona poliisi pidätti yhteensä viisi hiihtäjää, jotka yhdistettiin dopingvyyhtiin. Itävaltalaiskaksikon Hauken ja Baldaufin lisäksi pidätettyjen joukossa olivat virolaiset Andreas Veerpalu ja Karel Tammejärv sekä kazakstanilainen Aleksei Poltoranin. Heistä neljä oli ilmoitettu miesten 15 kilometrin perinteisen kisaan, johon kukaan ei osallistunut. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja