Lääkkeiden toimituksissa vuosi vuodelta enemmän ongelmia – viime vuonna yli 1 200 ilmoitusta toimitushäiriöistä

Lääkepula ei hellitä - Rintasyöpälääkkeissä saatavuusongelmia 11:02
Lääkkeiden saatavuusongelmia käsiteltiin Huomenta Suomessa elokuun lopulla.

Saatavuushäiriöistä ilmoittaminen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle uudistuu lokakuussa. Samalla Fimea kehittää saatavuushäiriöistä tiedottamista.

Myyntiluvanhaltijoiden tulee kertoa ilmoituksessaan enemmän taustatietoa saatavuushäiriöstä, kertoo Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti.

Tämän uskotaan helpottavan viranomaistyötä, mutta kattavampi tiedotus julkisuuteen auttaa laajemminkin. Muut lääkeyritykset pystyvät varautumaan lääkkeen vähenemiseen ja lisäämään omia toimituksiaan.

Samoin lääkärit ja potilaat saavat paremmin tietoa, kun saatavuushäiriöt ovat helpommin haettavissa Fimean verkkosivujen lääkehausta.

Häiriöt lääkkeiden toimituksissa lisääntyvät vuosi vuodelta. Viime vuonna ilmoituksia tehtiin reilut 1 200, kun vielä vuonna 2011 ilmoituksia tuli alle sata. Tänä vuonna määrä noussee yli 1 200:n.

Linnolahden mukaan häiriöitä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon. Ilmoitus saatavuushäiriöstä tehdään esimerkiksi tietyn pakkauskoon tai lääkkeen vahvuuden loppuessa.

Lääketeollisuus on helposti haavoittuvainen

Saatavuushäiriöiden lisääntymisen taustalla on se, että lääkkeiden raaka-ainevalmistajat ovat keskittyneet ja toimivat usein EU-alueen ulkopuolella.

– Tuotanto- ja jakeluketjut ovat hyvinkin pirstaleiset. Yhden lääkevalmisteen valmistukseen voi osallistua hyvin monta yksittäistä toimijaa. Tämä tekee ketjuista haavoittuvaisia, Linnolahti sanoo.

Keskittyminen lisää riskejä etenkin silloin, jos yhdelle suurelle toimijalle tulee ongelmia. Pienempien toimijoiden voi olla vaikeaa vastata lisääntyneeseen kysyntään.

Tärkeää olisi, että häiriöistä tiedotetaan ajoissa. Lain mukaan myyntiluvanhaltijoiden pitää ilmoittaa vähintään kaksi kuukautta ennen kuin lääkkeen saatavuuteen tulee poikkeuksia.

Jos myyntiluvanhaltija ilmoittaa lääkkeen loppumisesta liian myöhään, ainoa sanktio olisi myyntiluvan poisto, Linnolahti kertoo.

– Eikä sekään saatavuutta lisää. Tämä on se ongelma, Linnolahti sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat