Kysely: Vanhemmat haluavat ksylitolipastillit kouluihin

Vanhemmista yli 70 prosenttia pitää tärkeänä, että ksylitolituotteita jaettaisiin myös kouluissa. Kerran karieksen saanut hammas on loppuiän viallinen.

Cloettan teettämän kyselytutkimuksen mukaan ksylitolin nauttiminen kouluruokailun jälkeen on kuitenkin vielä enemmän poikkeus kuin sääntö. Lasten ja nuorten suun terveyden kannalta koulujen ksylitolipastillien jakelua olisi syytä lisätä.

Ksylitolituotteiden käyttö ruokailun jälkeen katkaisee happohyökkäyksen ja vähentää hampaiden reikiintymisen riskiä. Terveellinen tapa olisi hyvä omaksua viimeistään kouluikäisenä – myös ylivoimainen enemmistä vanhemmista haluaa lapsiensa käyttävän ksylitolia päivittäin. Cloettan kyselytutkimuksen mukaan kuitenkin vain yhdessä neljästä alakoulusta ksylitolipastilleja jaetaan oppilaille päivittäin, yläkouluissa vastaava luku on enää alle yksi kymmenestä.

Lasten etu – yhteiskunnan säästö

Suun happamuus eli pH-arvo laskee ruokailun yhteydessä ja usein toistuvat happohyökkäykset lisäävät kariesriskiä. Ksylitolilla voidaan nostaa nopeasti suun pH jälleen turvalliselle tasolle.

– Ksylitolipastillien nauttiminen ruokailun jälkeen on hyvä tapa. Lisäksi tällainen päivittäinen tapa pitää hampaat “aina mielessä”. Lapsi tottuu siihen, että hampaista on pidettävä huolta säännöllisesti, muistuttaa Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen emeritusprofessori Pentti Alanen.

Pentti Alasen mukaan hammassairaudet etenevät yleensä oireettomina pitkälle, jolloin ennaltaehkäisy ei enää onnistu. Lapsen suussa kerran karioitunut pysyvä hammas on lopullisesti viallinen ja kestää jatkossa huonommin - myös paikattuna. 

– Hammashoidon kustannuksien korkeus on suoraan yhteydessä siihen, että olemme myöhässä. Ksylitolin käytöllä voidaan vähentää tätä myöhästymisongelmaa, Pentti Alanen sanoo.

Koulun pastillikokemukset positiivisia

Vaasan alakoulussa oppilaat ovat ruokailun jälkeen hakeneet ksylitolipastilleja automaatista jo muutaman vuoden ajan. Käytännöstä on hyviä kokemuksia.

– Ksylitolipastillien jakelu ja syönti on mennyt meillä pääasiallisesti ongelmitta ja kuuluu luonnollisena osana jokapäiväiseen ateriointiin. Välillä oppilaat saattavat kuitenkin innostua rohmuamaan ylimääräisiä pastilleja, vaasalaisen Huutoniemen koulun rehtori Olli Autio kertoo.

Tällä hetkellä vaasalaisten ksylitolipastillit kouluissa kustantaa koulusta riippuen vanhempaintoimikunta tai lasten vanhemmat. Kaikille 3-6–vuotiaille päivähoidossa oleville lapsille päivittäisen ksylitoliannoksen tarjoaa Vaasan kaupungin hammashuolto.

Päiväkodeissa pastillien tarjoaminen vakiintunut käytäntö

Cloettan teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että yli 70 prosentissa päiväkodeista lapset saavat ksylitolipastillin päivittäin ruokailun yhteydessä.

Espoossa sijaitsevassa Olarin päiväkodissa lastenhoitajana toimiva Leena Alanen kertoo pastillien pureskelun olevan hänen työpaikallaan jo monivuotinen käytäntö, johon lapset ovat mieltyneet.

– Meillä oikein odotetaan sitä hetkeä, kun pastillirasiat avataan. Kyseessä on lapsille mukava vakiintunut rutiini, jonka perään isommat osaavat jo kysellä. Tämän hetken hittimaku tuntuu olevan päärynä, Leena Alanen kertoo.

Ministeriö suosittelee

Lokakuussa 2013 Sosiaali- ja terveysministeriö antoi suosituksen, jonka mukaan päiväkoti-ikäisille lapsille tulisi tarjota ruokailun jälkeen maksuton ksylitoliannos.  Yleisimmin päiväkotien ksylitolituotteet maksetaan lasten vanhempien kukkarosta, joko suoraan tai vanhempainyhdistysten kautta. 

– Olen ilokseni huomannut vanhempien olevan erittäin sitoutuneita päiväkodin ksylitolikäytäntöön, Leena Alanen toteaa.

Suosituksen mukaan päivähoidossa oleville lapsille tulisi tarjota 1-2 ksylitolipastillia tai purukumityynyä päivässä ilmaiseksi. Ministeriö peräänkuuluttaa kuntia ksylitolijakelun maksajiksi.

Pastillien jakaminen ei puraise budjettiin kuitenkaan isoa lovea: kokonaisen päiväkotivuoden ksylitolituotteet maksavat kunnalle alle 7 euroa lasta kohden. Päätös ksylitolin jakamisesta tulisi koskea koko koulua tai päiväkotia, jotta lapset eivät joutuisi eriarvoiseen asemaan.

Kyselytutkimuksen ksylitolista toteutti YouGov Finland Cloetta Suomi Oy:n toimeksiannosta. Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 9.12.–12.12.2013 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselyyn vastasi 1010 iältään 18-65–vuotiasta suomalaista.  Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin kyseisen ikäistä väestöä edustavaksi. 

Lue myös:

    Uusimmat