Kyrö poliisille: Marjo Matikainen tyypillisin esimerkki veritankkauksesta

Maastohiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö syytti Marjo Matikaista dopingin käytöstä STT:n dopingjutun poliisikuulusteluissa 25.11.2008.

Ex-hiihtäjä Matikainen-Kallströmiin kohdistunut rikosepäily perustui keskeisesti Kyrön väitteisiin ja epo-hormonipulloa koskevaan todisteluun.

Ote Kyrön kuulemisesta poliisin esitutkintapöytäkirjasta:

Kyrö:

- No, suoraan niin ku Marjon dopingin käytöstä ja siitä tietosuudesta, niin ens kädessa minä olen tän Pekka Vähäsöyringin perin siirrettävän tiedon varassa. Ja aika tarkkaanki Vähäsöyringin kanssa käytiin läpi hänen aikasempaa, ensimmaistä päävalmentajajaksoa -85-89, jonka tuote ja suuri tähti Matikainen oli ja siihen aikaan kuulu veritankkaus ja testosteroni. Ja minun käsityksen mukaan Marjo Matikainen on tyypillisin esimerkki veritankkauksesta, veritankkausta käyttäneestä urheilijasta elikkä, jos kattoo hänen sitä, minkä kuinka Vähäsöyrinki, kuinka tarkkaan hän sen kuvas ja ku katto Matikaisen niin ku tulosten vaihtelua, että kotimaan SM-kisoissa ja näissä liikutaan siellä muitten seassa ja ku tulee veritankkauksen hetki, arvokisoissa tuloksen tekemisen hetki, niin hän parantaa noin viis prosenttia verrattuna moneen muuhun suomalaiseen ja voittaa kultamitalin.

Kyröllä ei ole tietoa ex-maajoukkuehiihtäjä Erja Kuivalaisen esittämästä väitteestä, jonka mukaan Matikaisen pöydällä olisi nähty epo-pullo harjoitusleirillä 1988.

Kyrö poliisille:

- Mulla ei ole mitään tietoa siitä, tää oli mulle uus tieto. Mutta ainahan tietenkin niin ku Vähäsöyringin ja minun ja kaikkien näitten niin myöski liittyy tää kilpailuasetelma, että mä ymmärrän sen hyvin, että en minäkään olis lähteny kertomaan, jos olis onnistunu vuonna -88 hankkia niin ku maailmassa ihan ensimmäisten joukossa EPO:a. Mutta veritankkausta ja testosteronia käytiin kyllä läpi.

Syyttäjä ei löytänyt näyttöä, että Matikainen-Kallström olisi syyllistynyt rikokseen STT:hen liittyneessä oikeusjutussa.

Matikainen-Kallström on itse kiistänyt jyrkästi käyttäneensä kiellettyjä aineita tai tietäneensä, että Hiihtoliitossa olisi vallinnut systemaattinen dopingkulttuuri 1990-luvulla. Hänen oma aktiiviuransa päättyi jo vuonna 1989.

Lue tästä Keskusrikospoliisin esitutkintapöytäkirja kokonaisuudessaan (PDF-tiedosto)

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat