"Kyllä olen lähdössä, olisi erikoista jos en olisi" – näin Vapaavuori kommentoi Pekingin olympialaisia, joita Yhdysvallat boikotoi

Erikoishaastattelussa Jan Vapaavuori 15:32
Katso videolta miten Vapaavuori kommentoi Noora Rädyn tilannetta ja miten urhelijavalinnat tehdään.

Pekingin olympialaiset käydään pandemian ja sananvapauskysymysten keskellä. Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ilmoittaa lähtevänsä kisoihin.

Vapaavuori on ollut kansanedustaja, elinkeinoministeri, asuntoministeri, Euroopan investointipankin varapääjohtaja ja Helsingin pormestari.

Hyvin suorasanaisena miehenä tunnettu Vapaavuori valittiin hieman yli vuosi sitten Suomen olympiakomitean puheenjohtajan tuulisellekin paikalle.

Vapaavuori odottelee innolla olympialaisia.

– Koronan kurittama maailma kaipaa nyt piristystä. Luulen, että sadat miljoonat ihmiset ympäri maailman kerääntyvät tv-vastaanottimien ääreen. Se merkitsee heille vielä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, Vapaavuori sanoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Koronapandemian vuoksi yleisölle ei myydä lippuja Pekingiin, eikä Tokiossakaan nähty tavanomaista yleisöä.

– Olin itse siellä paikan päällä ja se, että yleisöä ei ollut läsnä, oli totta kai erilaista kuin mihin on tottunut. Se oli myös urheilijoille erilaista. Siitä huolimatta kisat vietiin läpi ja ne onnistuivat hyvin kaikista pelkotiloista huolimatta.

– Ehkä urheilija kuitenkin pystyy psyykkaamaan itsensä siihen, että parhaaseen pystyy – oli yleisöä tai ei. Ainakin suomalaiset pystyvät, Vapaavuori myhäilee.

Korona on merkittävä stressitekijä

Pekingin kisoissa urheilijoilta vaaditaan kaksi negatiivista PCR-testin tulosta. Suomessa Ilkka Herola on antanut positiivisia tuloksia koska hän on hiljattain sairastanut koronan. 

– Totta kai se on merkittävä stressitekijä siinä, ettei sairastu ja myös sen suhteen, jos sairastuu, niin koronan on poistuttava elimistöstä, että voi antaa negatiivisen testituloksen.

– Toisaalta huippu-urheilijat ovat ihmisiä, jotka kestävät tämäntyyppistä stressiä. Pitää muistaa myös se, että tilanne on kaikille sama.

Koronarokotetta koskevan poikkeusluvan turvin Australiaan matkustanut tennistähti Novak Djokovic joutui hiljattain lähtemään Australiasta. Hänet pudotettiin pois Australian avoimista tennisturnauksesta. Tapaus aiheutti suuren kohun, jota on pureskeltu mediassa ympäri maailmaa.

– Minusta oli hienoa, että Australia piti kiinni niistä säännöistä, mitä he noudattivat kaikkien muidenkin osalta. On myös tärkeää, että supertähdille ei anneta eri oikeuksia, Vapaavuori kommentoi.

Sananvapaus on vaakalaudalla

Pekingin olympilaisten virkailija on ilmoittanut, että olympiahenkeä tai kiinalaisia sääntöjä rikkova urheilijoiden käytös voi johtaa rangaistukseen.

– Tämä oli monella tapaa hyvin huolestuttava ja ikävä viesti. Virkailijoita on kuitenkin monenlaisia ja toivotaan ettei tämä ole mikään yleisempi viesti, jota Kiinasta halutaan lähettää.

– Pidämme tärkeänä, että suomalaiset urheilijat ja urheilijat ympäri maailman saavat halutessaan ottaa kantaa erilaisiin maailman tapahtumiin. Pitää toivoa, ettei tämäntyyppisiä viestejä tule enempää eikä ylempää.

– Samassa viestissä Yhdysvallat totesi, että on tärkeää että urheilijat lähtevät. Silloin kun urheilijat lähtevät, lähtee myös joukkueen johto eli kyllä olen lähdössä. Kovin erikoista olisi ellei olympiakomitean puheenjohtaja olisi mukana, Vapaavuori toteaa painokkaasti.

Lue myös:

    Uusimmat