Yhdysvaltain diplomaatit boikotoivat Pekingin olympialaisia, urheilijat voivat osallistua kisoihin

Kiina kertoi aiemmin ryhtyvänsä vastatoimiin, jos Yhdysvallat panee toimeen diplomaattiboikotin.

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina, ettei se lähetä virallista delegaatiota Pekingin talviolympialaisiin, kertoivat muun muassa BBC ja CNN. Diplomaattiboikotin syynä ovat ihmisoikeusloukkaukset Xinjiangin uiguurialueella, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki.

Psakin mukaan Yhdysvaltain hallinto lähettää "selkeän viestin", jonka mukaan Kiinan ihmisoikeusloukkaukset eivät voi tarkoittaa sitä, että ollaan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Psakin mukaan diplomaattiboikotti ei tarkoita loppua Yhdysvaltojen esiin nostamalle huolelle ihmisoikeusloukkauksista, CNN kertoo.

Diplomaattiboikotista huolimatta yhdysvaltalaiset urheilijat voivat osallistua kisoihin, ja heillä on hallituksen tuki takanaan. Psakin mukaan Valkoinen talo ei pitänyt oikeana askeleena tai oikeudenmukaisena Yhdysvaltain urheilijoita kohtaan, jos se olisi asettanut laajemman boikotin.

Psaki kertoi myös, että Valkoinen talo on informoinut liittolaisiaan päätöksestään diplomaattiboikotista. Asia ilmeni, kun Psakilta kysyttiin, yrittääkö Yhdysvallat saada muita liittymään boikottiin. Psakin mukaan Yhdysvallat antaa jokaisen tehdä asiassa omat päätöksensä.

Sekä demokraatti- että republikaaniedustajat kannattaneet boikottia

Kiina on sanonut jo aiemmin ryhtyvänsä "vastatoimiin", jos Yhdysvallat turvautuu diplomaattiboikottiin.

– Haluan painottaa sitä, että talviolympialaiset eivät ole poliittisen teeskentelyn ja ohjailun näyttämö, sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian tiedotustilaisuudessa, joka pidettiin ennen Yhdysvaltain boikotti-ilmoitusta.

– Jos Yhdysvallat kääntyy omalle tielleen, Kiina ryhtyy määrätietoisiin vastatoimiin, hän lisäsi.

Diplomaattiboikotti voimistaa Yhdysvaltain Kiinan vastaista painostusta. Kiinaa on syytetty pakkotyön käytöstä ja ihmisoikeusloukkauksista Xinjiangin alueella etenkin uiguureja ja muita etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöryhmiä vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi viime kuussa harkitsevansa diplomaattiboikottia. Sekä demokraatti- että republikaaniedustajat ovat boikottia kannattaneet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja