Mainos

KUVAT: Tällaista tuhoa rotat tekevät kiinteistöissä

Tuholaistorjunnan ammattilaiset todistavat aina välillä näkyjä, jotka saavat kylmät väreet meistä herkimmille.

Tuholaistorjuntayritykset ovat poistaneet rottia esimerkiksi isojen kiinteistöjen sokkeleista, joihin rotat ovat pesiytyneet lämmittelemään.

– Ihmisille, jotka eivät ole tällaista ennen nähneet, näky voi olla hurja, Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala sanoo.

– Talon ulkopuolella on reikiä ja viereisistä pusikoista menee isojenkin kerrostalojen alle käytäviä. Kymmenet rotat ovat päässeet rakenteidenkin läpi sokkelitilaan, jossa menee putkia ja sähköjohtoja. Näistä löytyy rottapesäkkeitä.

Siltalan mukaan yksittäisiä rottia voi loukuttaa ja häätää itse, mutta isommassa ongelmassa ammattilaisen apu voi tulla tarpeeseen.

– Me sitten ryömimme siellä sokkeleissa ja yritämme etsiä syyt, miksi rotat ovat pesiytyneet sinne. Sitten estämme aukot eli rottien pääsyn sinne uudelleen.

Varo teräviä hampaita

Rotista kannattaa pyrkiä eroon mahdollisimman nopeasti, sillä niiden eritteiden kautta on vaara sairastua.

– Rotat syövät kaikenlaista ja elävät epämääräisissä olosuhteissa. Ne voivat virtsallaan ja ulosteellaan saastuttaa elintarvikkeita ja välineitä, joten pöpöt voivat päätyä ihmisten suuhun. Meillä kun ei ole sama vastustuskyky kuin rotilla, Siltala kertoo.

Rottien puremista voi myös tulla pahaa jälkeä, mutta Siltalan mukaan niitä ei tapahdu kovinkaan usein.

– Yleensä puremat saavat paljon julkisuutta esimerkiksi silloin, jos rotta on vaikkapa purrut vaunuissa nukkuvaa lasta. Rottaa ei saa ahdistaa nurkkaan ja ottaa paljain käsin kiinni. Se voi hypätä päälle ja purra - rotalla on pitkät hampaat, joilla se jyrsii kaikkea.

Siltala ohjeistaa mieluummin ohjaamaan rotan pois tilasta esimerkiksi pyydykseen.

Saako rotanmyrkkyä käyttää?

Rotanmyrkky voi olla tehokasta, mutta sen käyttö vaatii suurta huolellisuutta.

– Sitä ei saa missään nimessä laittaa minnekään avonaisesti, vaan sen täytyy olla suljetuissa syöttiasemissa. Torjunta täytyy myös tehdä loppuun asti eikä ottaa myrkkyä kesken pois, sillä rotat saattavat tällöin altistua myrkylle ilman, että saavat sitä tarpeeksi, Siltala sanoo.

Hänen mukaansa tässä piilee vaara siitä, että seuraava sukupolvi kestää rotanmyrkkyä edellisiä paremmin, eli niille kehittyy jonkinlainen immuniteetti.

Joinain vuosina rottia ja hiiriä on enemmän leudon talven takia. Siltala ennakoi, että tämä vuosi on otollinen jyrsijöille ja niitä näkyy paljon viimeistään syksyllä.

– Samoin myyräkanta tulee olemaan iso, nyt on myyrävuosi. Esimerkiksi kun haravoidaan alueella, jossa näkyy myyränkoloja, kannattaa olla varovainen pölyn takia. Myyrän eritteiden saastuttamassa maassa piilee myyräkuumeen vaara, hän sanoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.