Kuvat Helsingin Rautatientorin yleisövessasta yököttävät: "Piikkejä jätetään pöydille, lattioille tai lavuaariin"

Huumeneulat yleisövessoissa eivät ole tavaton näky, vaikka niiden hävittämistä varten on ainakin Helsingin kaupungin ylläpitämissä yleisövessoissa omat säiliöt. Helsinki saattaa etsiä ongelmaan ratkaisua huumeiden käyttöhuoneista.

Helsingin Rautatientorin yleisövessan kunto järkyttää Puskaradio Helsingin jäseniä. Jonne Niskanen laittoi kuvan ryhmään vessasta, jonka lattialla lojui paljon käytettyjä ruiskuja ja neulapapereita.

Usea kuvista järkyttynyt kaupunkilainen kommentoi ryhmässä, ettei käytä julkisia vessoja mielellään, koska niiden kunto on usein törkyinen.

Piikkejä jätetään lattialle ja lavuaariin

Helsingin kaupungin kaupunkitekniikan yksikön projektipäällikkö Ari-Pekka Muilu kertoo MTV:lle, että kaupungin ylläpitämistä, tummanvihreistä yleisövessoista tulee ajoittain valituksia liittyen huumeneuloihin.

– On valitettu, kun piikkejä jätetään pöydille, lattioille tai lavuaariin. Varmasti suurin osa vessojen käyttäjistä kuitenkin ovat asiallisia, Muilu kommentoi.

Muilun mukaan kaupunki siivoaa vessoja kahdesta kolmeen kertaa päivässä ja niihin on laitettu piikkien keräysastiat, jotta neuloja ei tarvitsisi jättää esimerkiksi lattialle lojumaan. Silti kaikki eivät hävitä neuloja asianmukaisesti. 

Ratkaisuksi esitetään huumeiden käyttötilaa

Huumeneulojen aiheuttamat haitat ovat yksi syy sille, miksi Helsinkiin on suunniteltu perustettavaksi valvottu huumeidenkäyttötila. Kaupunginvaltuutettu Kati Juva teki asiasta aloitteen keväällä. Idea sai alkunsa, kun Malmin Kela joutui sulkemaan yleisövessansa huumeiden käytön vuoksi.

Juvan ja 20 muun valtuutetun aloitetta on käsitelty sittemmin Helsingin kaupunginhallituksessa. Niin poliisi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Sosiaali- ja terveyslautakunta ovat jo ilmaisseet kantansa käyttöhuoneista kaupungille.

– Huolellisesti suunnitellut valvotut pistotilat voivat olla arvokas lisä nykyisiin terveysneuvontapisteisiin ja muihin huumehaittoja vähentäviin palveluihin pääkaupunkiseudulla, THL totesi keväällä.

Helsingin kaupunginhallituksen kanta käyttöhuoneisiin on, että käyttötilan pilotoinnista on perusteltua järjestää selvitys. Selvityksen jälkeen voidaan päättää, halutaanko pilottia mahdollisesti käynnistää. Valvottuja huumeiden käyttötiloja on maailmanlaajuisesti tällä hetkellä noin 100.

Lue myös:

    Uusimmat