Suomalaisten alkoholinkulutus jälleen nousussa: "Tosi surullista"

Alkoholi maistuu jälleen suomalaisille 16:48

Alkoholilaki muuttui ja sen jälkeen suomalaisten alkoholin kulutus nousi. Tilanteesta keskusteltiin Huomenta Suomessa asiantuntijakaartin voimin.

Pitkänen kertoo videolla, millaisia ongelmia vanhemman, ikääntyvän väestön alkoholin käytön kanssa on tiedossa tulevaisuudessa. Mitä pehmeämpiä keinoja Raittilan mukaan voisi olla tähän alkoholin käytön haittoihin.

Suomalaisten alkoholinkulutus on THL:n ennakkotietojen mukaan noussut tammi-elokuussa noin 1,1 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Näin kävi sen jälkeen, kun alkoholilaki muuttui alkuvuodesta.

Tutkija ja Olutliiton hallituksen jäsen Simo Raittila on sitä mieltä, että muutokset ovat loppujen lopuksi olleet aika pieniä. Ennakoidut 4–5 prosentin kulutuksen kasvut eivät vielä ole käyneet toteen.

– Olutliittohan olisi halunnut vapauttaa vielä enemmän.

THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelän mukaan on vielä liian aikaista sanoa mitään kasvun vähäisyydestä, sillä vielä ensimmäisen vuoden aikana ei voida tehdä johtopäätöksiä.

– Esimerkiksi vuonna 1995, kun siiderit tuli kauppoihin, niin siiderin kulutus lisääntyi tosi paljon viiden vuoden ajan, hän kertoo.

Mäkelä kertoo videolla muun muassa, miksi hänen mukaansa muutos alkoholinkulutuksessa on pienempi kuin aiemmin ennakoitiin.

Vanhempi tutkija Tuuli Pitkänen A-klinikkasäätiöstä ei ole ilahtunut muutoksesta.

– Tämä että kulutus on lähtenyt nousuun pitkän laskun jälkeen, on tosi surullista. Tässä on tehty paljon ammattilaisten työtä pitkällä aikavälillä, vuosikymmeniä, että on saatu käyttöä vähenemään, hän toteaa.

Videolla THL:N Pia Mäkelä vastaa Hesarin kritiikkiin siitä, että THL olisi tullut yhdeksi poliittisen taistelun osapuoleksi ennen lain voimaantuloa. 

Lue myös:

    Uusimmat