Kuulutko riskiryhmään? Nämä tekijät kohottavat verenpainetta

Yli puolella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine. Lue, kuulutko riskiryhmään.

Noin puoli miljoonaa suomalaista saa Kelan erityiskorvattavia lääkkeitä kohonneeseen verenpaineeseen.

– Sairastavien määrä on todellisuudessa suurempi: osa ihmisistä ei saa erityiskorvattavia lääkkeitä tai hoitaa verenpainettaan vain elintapakeinoin. Lisäksi osa tapauksista on toteamattomina piilossa, dosentti ja kardiologian erikoislääkäri Mikko Syvänne Suomen Sydänliitosta sanoo.

Verenpainetaudista puhutaan, kun korkea verenpaine on jo aiheuttanut elinvaurioita.

– Kohonneeseen verenpaineeseen sen sijaan viitataan, kun se on vasta riskitekijä. Näin vältetään ihmisen leimaaminen sairaaksi.

Elintapatekijät keskeisiä

Mistä kohonnut verenpaine johtuu?

– Sitä aiheuttavat pienenä vähemmistönä esimerkiksi munuaisvaltimon ahtauma tai eräät hormonaaliset sairaudet, kuten suolahormonia erittävät kasvaimet, Syvänne sanoo.

– Ylivoimaisesti suurin osa on kuitenkin niin sanottua itsenäisesti kohonnutta verenpainetta, jolle ei ole yksittäistä, parannettavissa olevaa syytä.

Vaikka taustalla on osittain geneettisiä tekijöitä, niitä enemmän vaikuttavat elintapatekijät.

– Liiallinen suolan ja alkoholin käyttö, vähäinen liikunta, ylipaino… Jotkut ovat niin herkkiä lakritsille, että saattavat päästä eroon koko ongelmasta lopettamalla sen syömisen, Syvänne kertoo.

– Riskiryhmiin kuuluvat keskivartalolihavat, kakkostyypin diabeetikot sekä naiset, joiden verenpaine on kohonnut raskauden aikana. Myös suvun taipumus lisää riskiä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat