Diabetes, impotenssi, verenpaine, masennus – taustalla voi olla yksi vaiva

Oopperan, elokuvateatterien ja teattereiden katsomoissa nukkuu aina joku. Kyse ei välttämättä ole esitetyn taiteen ala-arvoisuudesta tai katsojan sivistymättömyydestä vaan sairaudesta, josta kärsii 150 000 suomalaista.

– Noista katsomoista saisi hyvän otoksen uniapneapotilaista, toteaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa korvalääkärikeskus Ainosta Järvenpäästä.

Uniapnea eli unenaikaiset hengityskatkokset aiheuttavat arkeen monia ongelmia, joista nukahtelu on yksi.

– Monet sairastavat uniapneaa tietämättään. Torkahtelujen lisäksi muita oireita ovat herääminen väsyneenä, vaikka olisi nukkunut pitkät yöunet ja aamupäänsärky. Ne johtuvat kaikki huonosta unenlaadusta, Peltomaa sanoo.

Huono unenlaatu on seurausta hengityskatkoksista.

Myös masennus, kohonnut verenpaine ja jopa kakkostyypin diabetes voivat johtua uniapneasta samoin kuin työikäisten muistiongelmat. Hoitamattomana uniapnea voi olla hengenvaarallinen.

– Uniapneaa sairastavilla on viisinkertainen riski saada sydäninfarkti yöllä verrattuna muihin infarktipotilaisiin. Korkean verenpaineen riski on kolminkertainen. Hoitamattomana uniapnea voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan sydäninfarktin tai aivoverenkiertohäiriön muodosssa, Peltomaa sanoo.

Hoidettu muina vaivoina

Monia vaivoja on saatettu hoitaa ensin aivan muina sairauksina kuin uniapneana. Joskus on esimerkiksi voitu lopettaa verenpainelääkkeiden käyttö, kun uniapnea on todettu ja hoidettu, Peltomaa tietää.

– Miehillä yöllinen virtsaamisen tarve ei välttämättä ole merkki eturauhasen ongelmista, vaan uniapnean vuoksi elimistö käy kierroksilla, mikä lisää unenaikaista virtsaneritystä, hän jatkaa.

Uniapnean aiheuttama happivaje heikentää verenkiertoa. Siitä voi olla seurauksena impotenssia. Puhumattakaan siitä, että jatkuvasti uupunut ja väsynyt ihminen ei ole vireimmillään makuuhuoneessa.

Tennispallokonsti toimii mutta laihdutus tärkeintä

Uniapnea diagnosoidaan yöpolygrafialla. Ihmiseen kiinnitetään yöksi pieni laite, joka mittaa hengitystä ja hengityskatkojen pituutta, happisaturaatiota, asentoja ja kuorsausta. Tutkimus tehdään yleensä kotona omassa sängyssä.

Hoitokeinot vaihtelevat uniapnean voimakkuudesta riippuen. Lievän uniapnean hoidoksi käy perinteinen tennispallo selässä.

– Varsinkin, jos uniapnea on asennosta eli selin nukkumisesta johtuvaa, tennis- tai salibandypallo selässä toimii hyvin.

Ihmiset, joilla on lyhyt alaleuka, voivat kärsiä uniapneasta enemmän. Rakenteellisista syistä johtuvaa uniapneaa hoidetaan hammaslääkäriltä saatavalla kuorsauskiskolla, joka tukee alaleukaa ja estää kielen painumisen nieluun.

Vaikean uniapnean hoidossa käytetään CPAP-nimistä ylipainelaitetta, joka tarjoaa kasvoille asetetun maskin kautta pienellä ylipaineella ilmaa hengitettäväksi.

– Noin 30 000 suomalaista nukkuu maskin avulla joka yö ilman hengityskatkoksia tai kuorsausta, Peltomaa kertoo.

Kaksi kolmasosaa uniapnepotilaista on ylipainoisia. Tärkein hoito kaikissa uniapnean muodoissa onkin laihduttaminen. Läski kertyy myös sisäelinten ympärille ja nieluun, jolloin hengitystiet ahtautuvat.

Toinen näytös hereillä

Useat Peltomaan potilaat ovat kuvailleet uniapneasta parantumistaan uudesti syntymiseksi.

– Moni on kokenut eläneensä kuin harson takana vuosia, mutta hoidon myötä on saanut uuden elämän, Peltomaa sanoo ja kertoo vielä eräästä herrasta, joka oli suuri oopperan ystävä.

– Hän tuli vastaanotolleni itse tehty diagnoosi mukana, ja niin hänellä todellakin todettiin vaikea-asteinen uniapnea. Tämä herra kertoi olevansa suuri oopperan ystävä, mutta ettei vuosiin ollut nähnyt yhdestäkään oopperasta kuin ensimmäisen näytöksen. Toisen näytöksen hän oli nukkunut. Hoidon myötä mies kertoi saaneensa myös omaan elämäänsä toisen näytöksen.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja