Kuopion kaupunki sai huomautuksen dementiayksikön potilaiden lainvastaisesta ja loukkaavasta kohtelusta

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on antanut huomautuksen Kuopion kaupungille Leväsen dementiayksikön asiakkaiden kohtelusta.

Avin mukaan potilaisiin on yksikössä kohdistettu lainvastaisia ja heidän itsemääräämisoikeuttansa loukkaavia käytäntöjä ja rajoittamistoimenpiteitä.

Dementiayksikössä on avin mukaan käytetty vakavampia rajoittamistoimenpiteitä kuin olisi tarvittu. Yksikössä ei myöskään pyritty ehkäisemään näiden rajoitustoimenpiteiden käyttöä.

Yksikössä oli käytetty esimerkiksi magneettivöitä lainvastaisella tavalla. Magneettivyöllä voidaan sitoa potilas kiinni sänkyyn.

Avin tiedotteessa ei kerrottu tarkemmin, millaisia rajoitustoimenpiteitä dementiayksikön potilaisiin kohdistettiin.

Kaupunki ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin

Aluehallintovirasto antoi asiasta viime viikolla huomautuksen Kuopion kaupungin perusturva- ja terveyslautakunnalle sekä ikäihmisten asumispalvelujen organisoinnista vastuussa olevalle johdolle.

Asiasta päätettiin antaa vain huomautus, sillä Kuopion kaupunki oli ryhtynyt korjaamaan ongelmia. Esimerkiksi magneettivöiden lainvastaisesta käytöstä oli jo luovuttu.

Kaupunki on myös ryhtynyt etsimään vaihtoehtoisia ja potilaiden oikeuksia paremmin toteuttavia käytäntöjä tilanteissa, joissa potilas saattaa käyttäytyä itseään tai muita kohtaan vahingoittavalla tavalla.

Avi edellyttää, että Kuopion kaupunki huolehtii vastaisuudessa ikäihmisten itsemääräämisoikeuden tukemisesta ja rajoitustoimenpiteiden tarpeen ennaltaehkäisystä myös muissa ikäihmisten palveluyksiköissä.

Kaupungin tulee avin mukaan kehittää hoivatyön ja asumispalvelun johtamista, jotta asiakkaiden perusoikeudet, hyvä kohtelu ja palveluiden laatu toteutuvat muun muassa vanhuspalvelulain mukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat