Kuoleman porteilta mestariksi: Mika Häkkinen avasi ällistyttävän F1-paluunsa käännekohtia – "Olisin mielisairaalassa"

Näyttämisenhalu nosti Mika Häkkisen Adelaiden kammottavasta onnettomuudesta formula ykkösten maailmanmestariksi. Häkkinen on kerrannut paluutaan radalle Unibetin haastattelussa. 

Häkkisen F1-ura ja elämä kokivat mullistuksen kauden 1995 viimeisessä osakilpailussa Australiassa. McLarenin suomalaiskuski päätyi renkaan puhkeamisen seurauksena kovalla vauhdilla ratavalliin ja sai rytäkässä vakavia vammoja. 

Häntä hoidettiin ensi Australiassa ja myöhemmin Englannissa. Kun toipuminen eteni, tuolloin 27-vuotiaan Häkkisen piti päättää haluaako hän vielä palata kilparadalle. McLarenin oli tehtävä sama päätös Häkkisestä. 

– Tuli se hetki, kun piti päättää, haluanko ajaa vielä kilpaa, vaikka pärstä ei toiminut kunnolla, eikä silmä toiminut kunnolla, enkä kuullut hyvin, ja kallo oli ollut halki. Ihan mukavia päivän päätöksiä, Häkkinen toteaa Unibetin haastattelussa päätään pyörittelen.

Päätös alkoi muotoutua Häkkisen Monacon-kodin terassilla. Suomalaistähti ei ollut vielä valmis eläkepäiville, joten hän ilmoitti McLarenille, että hän haluaa testata ajokykyään radalla.

– Olin 6-vuotiaasta ajanut kilpaa. Ajattelin, etten jätä peliä tähän. Olin hengissä ja tiesin, että tulen paranemaan.

– Henkinen voima oli se kaikista suurin voima, joka vei minua eteenpäin. Jos olisin yksin maannut sairaalassa Australiassa, niin olisin mielisairaalassa. Olisin tullut hulluksi. Ajattelin, että "perkele, näytän vielä". Ilmoitin, että nyt baanalle, olen valmis testeihin, Häkkinen muistelee. 

Ja sen Häkkinen teki. Hän otti F1-uransa avausvoiton kauden 1997 päätöskisassa, ja seuraavana kahtena vuonna hän suihkutteli MM-tittelisamppanjaa Japanissa. 


Lue myös:

    Uusimmat