Mainos

Kuntauudistukseen tulossa pakkopykälä

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) patistaa kuntia aloittamaan kuntaliitosselvitysten tekemisen.

Perustuslakivaliokunta sai eilen valmiiksi lausuntonsa, jonka mukaan kuntarakennelaki voidaan säätää hallituspuolueiden voimin. Lisäksi kuntauudistuksen aikataulu kytketään sote-lakiehdotukseen.

Virkkunen muistuttaa MTV3:n Huomenta Suomessa, että laki velvoittaa kaikki kunnat, joilla tietyt kriteerit täyttyvät, tekemään kuntaliitosselvitykset.

– Siinä nimenomaan selvitetään, mitä hyötyjä tai haittoja liitoksista olisi. Niiden pohjalta sitten valtuutetut päättävät itse, tehdäänkö kuntaliitos vai ei.

Pakkoliittämisestä on puhuttu kuntarakenneuudistuksen yhteydessä jo kauan. Virkkusen mukaan lakiin on tulossa ainakin yksi pakkopykälä.

– Ainoa pakkopykälä lainsäädännössä on se, että jos kuntatalous on niin pahasti kriisiytynyt, ettei peruspalveluita pystytä järjestämään, niin silloin valtioneuvosto voi kunnan puolesta päättää yhdistymisestä.

Kunnille lisäaikaa

Kunnille tulee muun muassa kuuden kuukauden valmisteluaika vaadituille liitosselvityksille siitä, kun eduskunta on hyväksynyt esityksen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

– Suurin muutos tässä on se, että alun perin siihen sisältyi vuosi aikaa selvitysten tekemiseen ja liitospäätöksiin, mutta perustuslakivaliokunta katsoi, että sen jälkeen kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki on hyväksytty eduskunnassa, niin sen jälkeen kunnilla pitää olla vielä tietty lisäaika.

Tarkoitus on, että kuntarakennelaki tulisi voimaan heinäkuussa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä kaikille Suomen kunnille tulee velvollisuus selvittää kuntaliitosten haitat ja hyödyt, tiivistää kuntaministeri Henna Virkkunen.

Kuntarakennelain lopullinen käsittely on ensi viikon keskiviikkona.

Kuntaministeri ei usko kuntauudistuksen vaikuttavan tuoreisiin galluplukuihin. Hänen mukaansa kuntauudistuksella ei ole kiire seuraavien vaalien vuoksi.

– Kyllä se kiire tulee ennen kaikkea siitä, että me ollaan jo vuosikymmeniä myöhässä. Vuoden 2020 isot haasteet on meillä edessä ja nyt kuntatalous on pahasti kriisiytymässä, eli nyt meidän pitäsi rivakasti saada nämä rakenteet täällä pohjalla kuntoon, että voisimme keskittyä palveluiden uudistamiseen. Siinä mielessä ei ole mielekästä, että tässä yritetään lykätä uudistusta enää eteenpäin koska aikaa on jo kulunut

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.