Mainos

Kuntaliitto: Kunta- ja soteuudistuksen yhdistyminen järkevää

Hallituksen ajama kuntauudistus tulee eduskunnan ruodittavaksi iltapäivällä.

Perustuslakivaliokunta sai eilen valmiiksi lausuntonsa, jonka mukaan laki voidaan säätää hallituspuolueiden voimin.

Kunnille tulee muun muassa kuuden kuukauden valmisteluaika vaadituille liitosselvityksille siitä, kun eduskunta on hyväksynyt esityksen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

Perustuslakivaliokunta esitti kuntarakenneuudistuksen ja sosiaali- ja terveysrakenneuudistuksen yhdistämistä aikataulullisesti. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja pitää lisävalmisteluaikaa tarpeellisena, jotta mahdolliset kuntaliitokset voitaisiin tehdä sote-uudistuksen kanssa yhtäaikaa.

– Nyt kunnissa voidaan samanaikaisesti pohtia näitä asioita, Samanaikaisesti siinä mielessä, että miten kuntarakenne että soteuudistus tehdään samoilla alueilla. Tämähän on järkevää, että ne ovat prosesseina entistä tiiviimmin yhdessä, toteaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Eduskunnan hallintovaliokunta sai mietintönsä hallituksen esittämästä kuntarakennelaista valmiiksi eilen.

– Vaiheikas valmistelu on tulossa päätökseen, mutta ei ihan lopulliseen sellaiseen, koska tehtiin merkittävä kytkentä sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistukseen. Kevättalvella ratkaiseva sote-laki tulee eduskunnan käsittelyyn, kuvailee Kietäväinen.

Perustuslakivaliokunta jätti esityksensä kuntarakennelaista eilen. Valiokunta päätti, että kuntauudistuksen aikataulu kytketään sote-lakiehdotukseen. Eduskunnan hallintovaliokunta oli asiasta samaa mieltä.

Kietäväinen on tyytyväinen kunta-uudistuksen ja sote-uudistuksen yhdistämiseen.

– Käytännössä kytkee kuntauudistuksen ja sote-uudistuksen entistä enemmän yhteen. Tässä ovat muun muassa oikeuskanslerin ratkaisut ja muut linjaukset jo viitanneet, että on hyvin järkevää kytkeä soterakenneuudistus kuntauudistukseen. Sosiaali- ja terveydenhuolto on niin keskeinen osa kuntien kokonaisuutta, aina menoista ja henkilöstöstä lähtien. Sitä ei voi tehdä erillään.

Valiokunnan mukaan kunnilla pitää olla vähintään kuusi kuukautta aikaa yhdistymisselvityksiin lakiratkaisujen hyväksymisen jälkeen.

– Voin kyllä olettaa, että perustuslakivaliokunnan kytkentä näiden asioiden kesken tulee kiirehtimään tätä sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksen valmistelua entisestään. Sen jälkeen kun tämä rakennelaki tulee eduskuntaan, niin samoihin aikoihin tulee hallitus näillä näkymin antamaan eduskunnalle esityksen aikataulusta, jolla määritellään milloin kuntien tulee aloittaa kuntaliitosten selvittely, Kietäväinen summaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.