Kunnanjohtaja lähetyksessä: Näin vanhukset otetaan osallisiksi kunnan toimintaan

Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannas kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miten vanhukset pääsevät toimimaan eri-ikäisten ihmisten kanssa.

Yksi Sipoon kunnan tavoitteista on muokata asenteita eri puolilla ja eri-ikäisten joukossa. Kunta tekee yhteistyötä Marttojen, rotareiden ja paikallisten Lions-liittolaisten kanssa, jotka auttavat yksinasuvia vanhuksia.

– Jos esimerkiksi vanhuksen kotona on puulämmitys tai puusauna, he hakkaavat puita ja hakevat puita sisälle. He tekevät arkielämää helpottavia asioita, kunnanjohtaja Mikael Grannas kuvaili.

Koulutyön kanssa on ollut jo muutaman vuoden aktiivista yhteistyötä, jota kehitetään jatkuvasti. Vanhukset pääsevät katsomaan koululaisten esitysten kenraaliharjoituksia ja lapset vuorostaan käyvät lukemassa vanhuksille sekä kuuntelemassa heidän tarinoitaan.

– Muistihäiriöinen ihminen voi täysin kirkkaasti muistaa pienimmätkin yksityiskohdat ajasta 40-luvulla, vaikkei muista eilisestä päivästä paljon mitään. Tämä konkretisoi nuorille meidän lähihistoriaamme, Grannas sanoi.

Myös yrityksiä houkutellaan toimimaan vanhusten hyväksi. Kunta on esimerkiksi mukana Virtu-hankkeessa, jonka ajatus on, että modernin teknologian avulla edistetään syrjässä asuvien vanhusten sosiaalista kanssakäymistä. Vanhuksille on viety laitteet kotiin ja niillä pystyy olemaan suorassa vuorovaikutuksessa myös hoitajien kanssa.

Vanhuksia ulkoilutetaan ja aktivoidaan paljon, jonka ansiosta he eivät tarvitse unilääkkeitä. Paikallinen taiteilija käy viikoittain vetämässä taidekurssia ja henkilökunta ohjaa taitojensa mukaan erilaisia käsityöryhmiä.

– Meillä on maatalousvoittoinen kunta, joten etenkin vanhemmat ihmiset ovat asuneet pientilalla tai olleet jollakin tavalla tekemisissä maatilojen kanssa. Käymme heidän kanssaan maatiloilla ja meillä on myös perunapelto yksikön yhteydessä, Grannas kertoi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, miten ulkomaalaiset vieraat reagoivat Suomen vanhustenhoitojärjestelmään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja