Kun havaitset hiljalleen perä edellä lähestyvän auton, pistä jäitä hattuun: "Aikaa kuluu kilometriä kohden vain kuusi sekuntia enemmän"

Talvi on jälleen autoilijoiden haasteena, eikä tarpeettomiin ohituksiin ole syytä ryhtyä etenkään huonolla kelillä.

Lumi pöllyää ja kasautuu polanteiksi keskelle tietä. Liukastakin on. Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että erityisesti talvikelissä ohittamisen tarpeellisuus kannattaa harkita tarkkaan.

Aura-auton on usein ajettava huomattavan keskellä tietä, jotta tien keskiosan lumivalli tulee auratuksi. Kohtaamisissa on kiinnitettävä huomiota omaan nopeuteen ja ajolinjaan. Aurasta pöllyävä lumi voi hetkellisesti viedä näkyvyyden kokonaan. Aura-auton ohittaminen on jätettävä tilanteisiin, jossa edessä aukeavan tien voi nähdä kunnolla.

– Talvikelissä autoilijan tärkein ominaisuus on rauhallisuus. Renkaiden pito on talvella kesäkelejä rajallisempaa ja siksi ohjauspyörää käännettäessä liikkeiden on oltava pieniä ja rauhallisia, kiteyttää Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti.

Ajansäästö joitain sekunteja per kilometri

Kuljettaja saattaa perustella ohittelun ajansäästöllä, mutta todellisuudessa säästö on minimaalinen.

– Kun havaitset horisontissa perä edellä hiljalleen lähestyvän auton, on hyvä tehdä esimerkiksi jäljellä olevan matkan pohjalta arvio, onko ohituksesta saavutettavissa mitään selkeää hyötyä. On paljon helpompi jättää edellä ajavaan reilu etäisyys ja säätää vakionopeudensäädin niin, ettei ohitustarvetta synny. Stressaavalta ohituspaikan etsinnältä vältytään ja polttoainettakin yleensä säästyy, Ruutti painottaa. 

– Jos autolla ajetaan maantiellä talvelle tyypillisen kahdeksankympin sijaan esimerkiksi seitsemääkymppiä, kuluu matkaan kilometriä kohden vain reilut kuusi sekuntia enemmän. Jos omien aikataulujen toteutuminen on näistä sekunneista kiinni, on matkan suunnitteluun ja aikataulutukseen syytä kiinnittää tarkempaa huomiota.

Liikenneturvan muistilista ohittajalle

  • Onko ohittamisesta tullut sinulle tapa? Harkitse ohitustarve aina ennen päätöstä lähteä ohittamaan.
  • Ennen ohitusta seuraa muuta liikennettä ja varmista riittävä näkyvyys. 
  • Kerro ohitusaikeesta näyttämällä suuntamerkkiä. Käytä vilkkua myös omalle kaistalle palatessa.
  • Aloita ohittaminen riittävän etäältä ohitettavasta. Turvaväli koskee myös ohittajaa.
  • Siirry viereiselle kaistalle maltilla. Loiva liike on hyvä myös omalle kaistalle palatessa.
  • Varmista turvaväli ohitettavaan ajoneuvoon. Palaa omalle kaistalle vasta, kun näet taustapeilistä ohitettavan ajoneuvon kokonaisuudessaan.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat