Kuinka opetella kommunikoimaan paremmin? Asiantuntija vastaa

Väärinymmärryksiä, eripuraa ja tulkintavaikeuksia – kommunikaatio-ongelmat voivat pahimmillaan rasittaa merkittävästikin arkea. Ota selvää, kuinka kuka tahansa voi pyrkiä parantamaan kommunikointitaitojaan!

Vuorovaikutustaitovalmentaja ja työyhteisöjen kehittäjä Minna Pietikäinen antoi omat vinkkinsä siihen, kuinka omia kommunikointitaitojaan voi kehittää parempaan suuntaan. Ensimmäisenä on syytä muistaa se, että avaimet oman käytöksen jalostamiseen on jokaisen omissa käsissä – toisen käytöstä ei koskaan voi muuttaa.

Kiinnitä huomiota käyttäytymiseesi

Jotta omaa kommunikointia voisi parantaa, on tärkeää tunnistaa, miten käyttäytyy tietyissä tilanteissa. Samalla voi pohtia sitä, millaista vuorovaikutus ihmisten kanssa omalta osalta on. Tunnistamalla oman tapansa toimia vuorovaikutustilanteissa voi vaikuttaa omaan kommunikointiin hyvinkin paljon.

Jos tuntuu siltä, että ajautuu usein samankaltaisiin ongelmatilanteisiin, jotka voivat johtua kommunikoinnista, voi tarkastelulla saavuttaa paljonkin. Parhaimmillaan itsetutkiskelu voi tuottaa elinikäistä hedelmää.

– Kannattaa lähteä niistä asioista, joiden kanssa kokee lyövänsä eniten päätä seinään: asioista, jotka aiheuttavat omassa mielessä harmia tai asioissa, joiden on huomannut aiheuttavan toisissa sellaisia reaktioita, joita ei toivoisi sen aiheuttavan, Pietikäinen kertoo.

Pyydä rohkeasti apua

Suurena apuna oman kommunikaation parantamisessa voivat toimia erilaiset käyttäytymismalleja tulkitsevat testit. Testien avulla omasta käytöksestä voi tunnistaa aivan uusiakin piirteitä.

– Kaikista helpoin totuudenmukaisin tapa olisi käyttää jotain testiä, joka voisi auttaa selvittämään ongelmakohtia. Sen jälkeen voisi kysyä lähipiiriltä esimerkiksi, että: "Olenko minä liian suora?", Pietikäinen neuvoo.

Kun keskustelua kommunikointitaidoista käydään läheisen kanssa, ollaan usein kuitenkin tietyllä tapaa epävarmalla maaperällä. Tästä syystä pienintäkin tiedonjyvää kannattaa arvostaa – moni pyrkii nimittäin suojelemaan läheisiään kaunistelemalla puheitaan.

– Se on tietysti vähän hankalaa aina sen takia, että ihmiset eivät välttämättä puhu suoraan. Olisi hyvä, että vastauksia saisi puolueettomalta ihmiseltä, jonka tietää sanovan asiat suoraan, Pietikäinen toteaa.

– Silloin täytyy vain rivien välistä hakea vahvistusta asioille, Pietikäinen toteaa.

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat