"Kuin asuisi omakotitalossa Bulevardilla" – MTV Uutiset tutustui poikkeukselliseen miljoona-asuntoon

Veromuutokset näkyvät asuntokaupassa 10:55
Asiantuntijan mukaan hallituksen päätökset näkyvät jo asuntomarkkinoilla.

Asuntokaupan ahdingosta on puhuttu paljon kuluneen vuoden aikana. Hallitus yrittää helpottaa korkojen ja kustannusten nousun aiheuttamaa tilannetta muun muassa puuttumalla varainsiirtoveroon. Kaikkien asuntokauppoja tekevien varainsiirtoveroa kevennetään, mutta vuoden vaihteen jälkeen tätä veroa joutuvat maksamaan myös ensiasunnon ostajat.

Asiantuntijan mukaan hallituksen päätökset näkyvät jo markkinoilla. Arvoasuntojen kauppa kuitenkin käy markkinoiden alhosta huolimatta, joskin myyntiajat voivat vaihdella paljon.

Viiden jälkeen -pääsi pääsi vierailemaan Helsingin keskustassa sijaitsevassa arvokohteessa, jonka hintalappu tällä hetkellä on reilut kaksi miljoonaa euroa. 

Bulevardin arvostetun puistokadun varrella kohoavien kerrostalojen keskellä sijaitseva kohde on erityinen sen sijainnin takia, sillä se sijaitsee muiden rakennusten keskellä.

— Tämä on todella poikkeuksellinen, eli oma yksikkönsä sisäpihalla. Tavallaan kuin omakotitalo, Westhouse LKV:n myyntiedustaja Sebastian Rostedt, kertoo

Arvoasuntojen välittämiseen erikoistunut Rostedt kertoo, että arvokkaampien kohteiden tarjonta on kasvanut hieman viime aikoina, mutta hinnat ovat kuitenkin pysyneet lähes samana.

Vaikka yleisesti ottaen asuntomarkkinat sakkaavat, niin miljoonakohteet menevät kuitenkin edelleen kaupaksi.

– Ostajaehdokkaita löytyy ja näitä myydään. Kesällä arvoasuntomarkkina otti pikkuisen vauhtia ja kauppoja tehdään taas suht’ hyvin, Rostedt toteaa.

Luksuskohteiden myyntiajat vaihtelevat paljon, sillä myytävät miljoona-asunnot ovat uniikkeja yksilöitä.

– Jotkut kohteet menevät kuukaudessa ja jotkin kuudessa, Rostedt kertoo.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Myyntiedustaja kertoo, että hän on tänä vuonna myynyt asuntoja, joiden hinnat vaihtelevat noin miljoonasta kolmeen miljoonaan euroon. Kalliimmatkin kuitenkin vaihtavat omistajaa.

– Kallein tänä vuonna myymäni asunto oli hieman yli seitsemän miljoonaa.

Korona-aika liikutti nuorempia varakkaita ostajia

Yli kymmenen vuotta alalla olleen Rostedtin mukaan korona-aikana tehtiin paljon yrityskauppoja, joka näkyi silloin myös arvoasuntojen ostajakunnassa.

– Silloin näkyi paljon nuoria ostajia ja nuoria perheitä. Nyt taas, kun ajat ovat mitä ovat, niin liikkeellä ovat enemmän yli 50-vuotiaat, joilla varallisuutta on ollut jo pidempään. He ovat etsineet mahdollisesti sopivaa asuntoa vuosikaudet, eikä heille esimerkiksi koroilla ole niinkään paljoa väliä.

Bulevardin yksilöllinen sisäpihan erillistalo on ollut myynnissä vain päivän, mutta jo nyt se on herättänyt potentiaalisten ostajien mielenkiinnon.

– Tämä on todella poikkeuksellinen kohde. Kuin asuisi Bulevardilla omakotitalossa, Rostedt hekumoi.

Lainahakemusten määrässä huima nousu

OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Satu Nurmi kertoo, että ensiasunnon ostajien verovapauden poistaminen näkyy nyt asuntomarkkinoilla.

– Kun tieto verovapauden poistamisesta kiiri, niin siitä päivästä asti olemme nähneet päivätasolla keskimäärin noin 60 prosentin kasvun ensiasunnon ostajien lainahakemuksissa, Nurmi kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Nurmi lisää, että päätös näkyy myös OP:n välittämissä kohteissa siten, että ensiasuntoja etsivät ovat liikkeellä. Lokakuun tilastoissa ostettujen kauppojen tai nostettujen lainojen määrässä verovapauden poistuminen ei vielä kuitenkaan näy. 

– Selvästi kiinnostus on kasvanut.

Kaikkien asuntokauppoja tekevien varainsiirtoveron keventäminen ei Nurmen mukaan näy asuntomarkkinoilla.

Asuntolaina keskimäärin noin 150 000 euroa

Henkilöasiakasrahoituksesta vastaava johtaja kertoo, että keskimääräinen lainasumma on pysynyt viime aikoina lähes samana, eli noin 150 000 tuhannessa eurossa myytävää asuntoa kohden.

– Se on muutama tuhat euroa vähemmän verrattuna korona-ajan kuumana käyneeseen asuntokaupan aikaan, Nurmi toteaa.

Nurmi kertoo että keskimääräisten lainasummien vähäistä laskua selittää se, että tällä hetkellä hieman isommat ja hyväkuntoiset perheasunnot ovat edelleen kysyttyjä ja menevät hyvin kaupaksi.

– Niissä se lainasumma on sitten hieman korkeampi, kuin sitten pienemmissä asunnoissa, joita on enemmän tarjolla.

Perheasuntoja kalliimpien kohteiden markkinat ovat Nurmen mukaan lähes seisahtuneet.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miltä tyylikkäässä miljoonakohteessa näyttää!

Lue myös:

    Uusimmat