KRP: Putin-merkinnän tehnyt kokenut työntekijä

KRP:n apulaispäällikkö Tero Kurenmaan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin nimen päätyminen KRP:n salaiseen rekisteriin oli virhe.

– KRP on tehnyt virheen, kirjaus on tehty ilman laillista perustetta. KRP pahoittelee asiaa. Putinin nimi talletettiin epäiltyjen rekisteriin kaksi viikkoa sitten ja poistettiin eilen, Kurenmaa kertoi tiedotustilaisuudessa.

Rekisteriin on käyttöoikeus noin tuhannella virkamiehellä.

Epäiltyjen tietojärjestelmä

Epäiltyjen tietojärjestelmään on pääsy reilulla tuhannella viranomaisella.

Rekisteri on tarkoitettu rikostietojen ja havaintojen kirjaamiseen. Se ei ole pelkkä nimilista.

Ihminen voi päätyä rekisteriin jo ennen syyllistymistä rikokseen. Lain mukaan jo epäily jonkun tulevasta myötävaikuttamisesta rikokseen voi riittää.

Nimi poistetaan listalta, jos kymmeneen vuoteen ei ole tullut uusia merkintöjä.

KRP:n mukaan epäiltyjen tietojärjestelmää ei käytetä kansainvälisessä tiedonvaihdossa Interpolin tai Europolin kanssa.

Rekisteri on salaista tietoa. Poliisi ei kerro, millaista tietoa siinä on tai paljonko siinä on nimiä.

(MTV3 - STT)

– Nyt tehdään rekisteritarkastusta ja selvitellään onko listalla nimiä, joiden siellä ei pitäisi olla. KRP:llä on tieto kirjauksen tehneestä henkilöstä ja häntä on puhutettu alustavasti.

– Meillä on alustavaa tietoa siitä, miksi merkintä rekisteriin tehtiin. Henkilöä ei pidätetty virasta eikä hallinnollisiin toimenpiteisiin henkilön kohdalta ole ryhdytty.

Kurenmaan mukaan kirjauksen rekisteriin on tehnyt Keskusrikospoliisin kokenut työntekijä. Valtakunnansyyttäjänvirasto selvittää, tapahtuiko asiassa rikos.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat