Kristiina teki karmivan löydön 8-vuotiaana murhatun Vilja Eerikan kodin parvekkeelta: "Siitä koko karmeus alkoi avautua"

Vanhempi konstaapeli Kristiina Mikkilä teki karmivan löydön 8-vuotiaana murhatun Vilja Eerikan kodin parvekkeelta 1:22
Katso osa Kristiina Mikkilän haastattelua videolta. Koko haastattelu katsottavissa illan Rikospaikassa.

Kristiina Mikkilä työskentelee vanhempana rikoskonstaapelina Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä kuolemansyyntutkintaryhmässä. Hän oli päätutkijana Vilja Eerikan väkivaltaisessa kuolemantapauksessa vuonna 2012. 

Äitienpäivä 2012 on päivä, jonka Mikkilä muistaa aina. Silloin koko Suomi pysähtyi järkyttävään uutiseen.

Helsingin Puotilassa sijaitsevasta kerrostaloasunnosta löytyi 8-vuotiaan tytön ruumis. Vilja Eerikan julma murha oli Kristiinan ensimmäinen oma iso henkirikostutkinta. Hänet nimettiin jutun päätutkijaksi.

Kristiina ei ollut yövuorossa eikä siksi mennyt vielä tapahtuma-aikaan yöllä Eerikan kotiin, mutta hän oli mukana tytön ruumiinavauksessa oikeuslääkintäyksikössä.

Tytön päässä näkyi yhä jäljet prinsessa-tiarasta, jonka hän oli asettanut päähänsä kuolemaa edeltävänä iltana.

Kristiinan tehtävä oli viedä samana aamuna suruviesti Eerikan äidille. Äiti epäili heti, että isä ja äitipuoli olivat murhanneet Eerikan.

– Se oli kamalista kamalin tapaus, mutta tutkinnallisesti ja työn kannalta se opetti myös minulle valtavasti. Kuulustelin kuukauden ajan tuntikausia Eerikan isää ja äitipuolta. Se oli yksi rikoshistorian surullisimmista jutuista.

Roskapussilöytö paljasti karmeuden

Kristiina oli poliiseista se, joka löysi Eerikan kotoa roskapussin, jonka sisälle oli sullottu pressua, teippiä, sanomalehteä, lakanaa, nippusiteitä ja narua.

Niillä Vilja Eerikaa oli sidottu öisin – myös lukuisia kertoja ennen kuolemaan johtanutta yötä.

– Tämän roskapussin sisällön kautta koko karmeus alkoi avautua meille, Kristiina muistelee.

– Lopulta isä ja äitipuoli kertoivat aika avoimestikin tapahtumista kuulusteluissa. Se hätkähdytti, että he puhuivat asiasta kuin kertoisivat iloisesta kesäpäivästä. Välillä se tosiaan pysäytti, miten joku oikeasti voi tehdä näin ja pitää sitä normaalina.

Mukana rekonstruktiossa

Kristiina itse arvelee, että Eerikan isä uskoo todennäköisesti vielä tänäkin päivänä toimineensa oikein, koska hän totteli vain äitipuolen kasvatusohjeita. Sen sijaan äitipuoli ei osoittanut minkäänlaisia tunteita kertoessaan tapahtumista.

Kristiina oli toisena poliisina tekemässä rekonstruktiota, jossa jälkikäteen videoitiin Eerikan isän ja äitipuolen kanssa heidän kertomana se, miten he teippasivat ja paketoivat Eerikan.

Siihen tiukkaan pakettiin tyttö myös kuoli. Tukehtumalla. Kristiina halusi myös mennä paikalle, kun juttua käsiteltiin oikeudessa.

– Se oli todella sairas ja karmiva tapaus.

Katso Kristiinan koko haastattelu illan Rikospaikka-ohjelmasta kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat