Sipilän blogi: Vilja Eerikan piti kuolla, jotta järjestelmän viat syynätään

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikön Jarkko Sipilä kirjoittaa Elinkautinen-blogissaan, että 8-vuotias Vilja Eerika vaikutti kuolemallaan lastensuojeluun enemmän kuin mihin hän olisi eläessään ikinä kyennyt vaikuttamaan.

Helsingin käräjäoikeus antoi viime viikolla päätöksen tapauksen viranomaishaarassa. Yhdeksän virkamiehen syytteet hylättiin ja kaksi tuomittiin. Tuomioista huolimatta tapaus osoitti sen, että virkamiehet voivat joutua laiminlyönneistään vastuuseen.

Sipilän mukaan Vilja Eerikan kuolema on väärä ja turha, mutta sitä ei saa missään nimessä unohtaa.

– Hänen muistonsa on äärimmäisen tärkeä. Äitienpäivänä 2012 tapahtuneen ylijulman murhan uhriksi joutuneen 8-vuotiaan lapsen tapaus paljasti lastensuojelun surkean epäonnistumisen.

Sipilä arvioi, että yksi lastensuojelun suurimmista ongelmista on se, että toiminta on täysin salaista. Ulkopuolisille – tai edes organisaation sisällä – ei lastensuojelun tilasta tietoa ei tihku.

– Vilja Eerikan piti kuolla, jotta järjestelmän vikoja syynättiin, Sipilä kirjoittaa.

Lastensuojelusta on vakuutettu, että tapauksen jälkeen ongelmia on korjattu. Salaista toiminta on yhä.

– Jos ulkopuolisilla ei ole mahdollisuutta arvioida laatua, niin sisäisen pohdinnan, tarkkailun ja valvonnan pitäisi olla poikkeuksellisen uskottavaa. Ylilyöntejä voi tulla liian passiivisesta tai myös liian aktiivisesta toiminnasta, Sipilä analysoi.

Sipilän mukaan keskeisessä osassa ovat he, jotka ovat osa lastensuojelun "järjestelmää".

– Jos joku on osa ”järjestelmää” ja näkee siinä ongelmia, niin niistä puhua kertoa työkavereille, pomoille tai jopa julkisuuteen.

Lue koko blogikirjoitus täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja