Kreml myöntää: Liikekannallepanossa tehty virheitä – venäläismedian mukaan yli 260 000 miestä paennut Venäjältä

7:16
Venäjä aikoo kieltää palvelusikäisiltä miehiltä maasta poistumisen – muuttuvatko turistiviisumeilla tulevat venäläiset turvapaikanhakijoiksi?

Kreml on myöntänyt, että liikekannallepanon toteuttamisessa on tehty virheitä, kertoo uutistoimisto Reuters.

– On ollut tapauksia, joissa [liikekannallepano]asetusta on rikottu... Nämä tapaukset, joissa ehdot eivät täyty, mitätöidään, Kremlin tiedottajan Dmitri Peskov sanoi.

Peskovin mukaan virheitä korjataan parhaillaan. Viime päivinä ympäri Venäjää on tullut useita raportteja, joiden mukaan esimerkiksi iän tai sairauden perusteella asetuksen ulkopuolisia miehiä on määrätty palvelukseen. 

Latviasta käsin toimiva venäläismedia Meduza uutisoi sunnuntaina, että Kreml valmistelee rajojen sulkemista palvelusikäisiltä miehiltä heti miehitettyjen alueiden kansanäänestysten päätyttyä.

Peskovin mukaan hän ei ole kuullutkaan tällaisista suunnitelmista, eikä mitään päätöstä rajojen sulkemisesta ei ole tehty.

Kreml myös kommentoi presidentti Vladimir Putinin viime viikkoisia uhkauksia ydinaseiden käytön mahdollisuudesta. Kremlin mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on "hajanaista" kommunikaatiota ydinaseista. 

Media: Yli 260 000 miestä lähtenyt Venäjältä

Tuhansien palvelusikäisten miesten on raportoitu poistuneen Venäjältä sen jälkeen, kun Putin ilmoitti ”osittaisesta liikekannallepanosta” viime viikolla.

Venäläinen oppositiolehti Novaja Gazeta uutisoi maanantaina, että FSB on raportoinut jo 261 000 miehen lähteneen Venäjältä. Lehti perustaa tietonsa omiin sisäpiirilähteisiinsä presidentinkansliassa.

Kutsuntatoimistoissa eli sotilaskomissariaateissa on myös raportoitu väkivaltaisia välikohtauksia ja tuhopolttoja.

0:22
Liikekannallepanoa johtanutta sotilaskomentajaa ammuttu Venäjällä

BBC:n mukaan yli 2 000 ihmistä on otettu kiinni liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa Venäjällä. Etenkin Dagestanin tasavallassa protestit ovat äityneet erityisen rajuiksi.

Ihmisoikeussivusto OVD-Infon mukaan mielenosoittajia hakataan pampuilla ja heidän taltuttamisekseen käytetään tainnutusaseita, STT kertoo.

Muokattu kello 14.30: Täydennetty Peskovin kommenteilla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja