Mika Aaltola: "Venäjällä on alkamassa puhdistus"

0:22
Tästä kerroimme aiemmin tänään: liikekannallepanoa johtanutta sotilaskomentajaa on ammuttu Venäjällä.

Venäjällä on nyt levotonta ja maassa alkamassa puhdistus, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Aaltolan mukaan Venäjä asettanee maastapoistumiskieltoja. Itsenäisen venäläismedian Novaja Gazetan mukaan yli 260 000 miestä on lähtenyt Venäjältä sen jälkeen, kun maassa julistettiin liikekannallepano.

Venäjällä on suunnitelmia sulkea maan rajat sotaan kelpaavilta miehiltä, raportoi puolestaan Latviasta käsin toimiva itsenäinen venäläislehti Meduza viikonloppuna.

– Jos tieto pitää paikkansa, niin varmasti rajaliikenne kasvaa entisestään alkuviikon aikana ja tietysti sen jälkeen voi olla, että se alkaa hiljenemään, kommentoi Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari MTV Uutisille.

Aaltolan mukaan Suomen rajalla on syytä keskittyä hallittavuuteen. 

– Liikekannallepanon alaisia henkilöitä on Suomeen tullut jonkin verran, hän sanoo.

– Venäjä saattaa puskea tiettyä väestönosaa rajan yli. Laittoman maahantulon hallinta on tärkeää. Lisää resursseja tarvittaneen ja proaktiivista politiikkaa.

Sunnuntaina uutisoitiin, että neljän ulkomaalaisen epäillään saapuneen lauantaina Venäjältä laittomasti Suomeen.

"Maassa on alkamassa puhdistus"

Venäjällä on ollut liikekannallepanon jälkeen mielenosoituksia kymmenissä kaupungeissa. Niitä on tukahdutettu väkivallalla ja pidätyksillä. Aaltolan mukaan Venäjällä onkin nyt levotonta.

– Maassa on alkamassa puhdistus, Aaltola katsoo.

Aaltola tarkensi MTV Uutisille jutun julkaisun jälkeen, mitä hän puhdistuksella tarkoittaa.

– Mobilisaatio on kurin väline. Yhteiskunnasta laitetaan rintamalle "koulutukseen" erilaisia mahdollisia kapinoivia aineksia, kuten vähemmistöjä, Aaltola sanoo.

Tyypillisesti puhdistuksella tarkoitetaan enemmän tai vähemmän suunnitelmallista operaatiota, jossa esimerkiksi poliittisesti epäluotettavina pidettäviä henkilöitä joko erotetaan, vangitaan tai tapetaan.

Venäjän tunnetuimmat puhdistukset ovat Neuvostoliiton diktaattorin Josif Stalinin käsialaa. Niissä kuolonuhrien määrän on arveltu nousseen 700 000 ja 1,2 miljoonan välille.

Puhdistus-sanaa käytetään kuitenkin joskus myös kevyemmissä asiayhteyksissä, kuten silloin, jos vaikka puolueen uusi puheenjohtaja nimeää runsaasti uutta henkilöstöä ja näin "puhdistaa" johtamansa organisaation edeltäjänsä tukijoista.

1:15
Mitä Venäjän liikekannallepanolla aikaansaamat joukot voivat rintamalla tehdä? Puolustusvoimien ex-komentaja arvioi.

Viikonloppuna Suomeen liki 17 000 venäläistä

Ravartiolaitoksen Mika Pitkäniityn mukaan Suomeen saapui sunnuntaina 8 314 venäläistä. Viikonlopun aikana heitä tuli Suomeen yhteensä 16 886. 

– Monet olivat matkalla johonkin toiseen valtioon, Pitkäniitty kirjoittaa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan rajanylitysliikenne on "edelleen maltillista" koronaa edeltäviin aikoihin nähden.

Selvää kuitenkin on, että keskiviikkoisen Venäjän liikekannallepanon julistukseen jälkeen liikenne Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on kiihtynyt.

Suomeen saapui Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta sunnuntaina 7 507 venäläistä, kun viikkoa aiemmin vastaava luku oli 3 553. Kasvua on siis 111 prosenttia.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta Suomesta poistui sunnuntaina 4 507 venäläistä. Viikko sitten maasta poistui 3 844 venäläistä. Kasvua tässä on 17 prosenttia.

Limnell: "Syytä olla inhorealisti"

Sotatieteiden tohtorin Jarno Limnellin mielestä Itärajan tilanne on otettava "hyvin vakavasti".

– Tilanne voi eskaloitua nopeasti. Nyt syytä olla inhorealisti. Joukkopako Venäjältä etenkin liikekannallepanon takia saattaa luoda itärajallemme hyvin poikkeuksellisen ja vaarallisen tilanteen, hän kirjoittaa.

– Tulijoita on monin keinoin ja motiivein. Vuonna 2015 näimme, miten itärajaa voidaan käyttää hybridisodankäynnin välineenä. Seuraava aalto saattaa tulla hyvinkin pian.

Talvella 2015–2016 Suomen pohjoisille raja-alueille saapui Venäjältä noin 1 800 turvapaikanhakijaa. Tuolloin Suomessa ihmetystä herätti venäläisten lepsu rajakontrolli.

3:03
Puolustusvoimien ex-komentaja kertoo, miten Venäjän liikekannallepano on alkanut: "Yöaikaan viedään kutsuntakirjeitä".

Juttua päivitetty 26.9. kello 15.57 Aaltolan kommentilla MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja