Kovaa puhetta Pariisin olympialaisista – jopa 40 maata voi boikotoida kisoja

Puolan urheiluministeri Kamil Bortniczuk uskoo, että jopa 40 maata voi boikotoida ensi vuoden Pariisin olympialaisia, mikäli venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ovat mukana.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK oli kertonut aiemmin, että venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita voitaisiin ottaa mukaan 2024 ja 2026 olympialaisiin, mikäli he täyttäisivät tietyt kriteerit.

Tämä on aiheuttanut voimakkaita reaktioita maailmalla, varsinkin Ukrainan naapuri Puola, Norja ja Baltian maat ovat olleet äänekkäitä KOK:n ajatuksen jälkeen. Puolan urheiluministeri Bortniczuk sanoi BBC:n mukaan, että jopa 40 maata voi boikotoida seuraavia olympialaisia. 

Bortniczukin mukaan kyse voisi olla koalitiosta, jossa olisi mukana Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Kanada. 

– Koalitiosta voi tulla tarpeeksi leveä, että kisat ovat täysin merkityksettömät, Bortniczuk sanoi.

Puolan varaulkoministeri Pawel Jablonski sanoi suoraan, että maa tulee boikotoimaan kisoja, mikäli venäläiset ja valkovenäläiset ovat mukana.

– Meidän täytyy laittaa painetta KOK:lle. Urheilujärjestöjen tulee tehdä päätökset itse ilman maiden hallintojen osanottoja, mutta rohkaisisin heitä boikotoimaan, Jablonski totesi Polsatsport.pl -sivustolle.

Suuria boikotteja on nähty olympialaisten historiassa useita kertoja. Vuonna 1980 66 maata boikotoi Moskovan olympialaisia ja neljää vuotta myöhemmin 18 maata boikotoi Los Angelesin kisoja. Latvia on jo useamman päivän ajan kannattanut kisaboikottia, mikäli Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu.

– Niin kauan kuin Ukrainassa on sota, niin venäläisten ja valkovenäläisten osanottoa ei voi hyväksyä riippumatta siitä, minkä lipun alla he kisaavat, Latvian olympiakomitean puheenjohtaja Zorzs Tikmers sanoi.

Latvian, Liettuan, Viron ja Puolan urheiluministeri julkaisivat torstaina julkilausuman, jossa vaativat KOK:n suunnitelman hylkäämistä. Lausuman mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden päästäminen takaisin kansainvälisiin kilpailuihin oikeuttaa poliittiset päätökset ja propagandan. 

Ryhmä kehottaa myös kaikkia kansainvälisiä urheilujärjestöjä poistamaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kansainvälisistä kilpailuista sodan loppuun asti.

Lue myös:

    Uusimmat