Kommentti: Norjan olympiavoittajan tulisi hävetä – Venäjän sääliminen iljettävää toimintaa

7:55
Katso videolta: Näin suomalaispäättäjät kommentoivat Venäjän ja Valko-Venäjän mahdollista paluuta kansainväliseen urheiluun.

Maastohiihdon olympiavoittajan Astrid Uhrenholdt Jacobsenin tulisi hävetä, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Feliks Heikkinen.

Uransa jo päättänyt ja nykyään Norjan huippu-urheilijoiden edustajana toimiva Jacobsen kertoi keskiviikkona Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kokouksessa, että venäläisten ja valkovenäläisten sulkeminen ulos kansainvälisestä urheilusta on ihmisoikeusloukkaus ja se sotii YK:n säädöksiä vastaan.

Ihmisoikeusloukkauksista voi puhua, mutta minne unohtui norjalaisikonilta kaikki Venäjän Ukrainassa tekemät ihmisoikeusloukkaukset ja sotarikokset? Puhumattakaan siitä, että millaisessa tilassa ihmisoikeudet ovat itse Venäjällä. Tällaiset lausunnot pönkittävät ainoastaan Venäjän asemaa ja urheilua propagandana aktiivisesti käyttävä Vladimir Putin kiittää palveluksesta.

Jacobsen lähetti perjantaina norjalaisurheilijoille sähköpostiviestin, jossa hän perusteli lausuntojaan sillä, että enemmistö urheilijoista haluaisi venäläiset ja valkovenäläiset takaisin kilpaladuille. Tämä väite on kuitenkin suuressa ristiriidassa sen kanssa, mitä itse urheilijat ovat sanoneet.

NRK:n tavoittamat Norjan maajoukkuehiihtäjät olivat sillä kannalla, että jos sota jatkuu, ei Venäjä voi olla mukana. Aktiiviset urheilijat vaikuttavat olevan Jacobsenin väitettä vastaan ja ainostaan jo uransa päättäneet urheilijat ovat olleet eri linjoilla.

Jacobsenin lisäksi alppihiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja Pernilla Wiberg oli halunnut, että venäläiset päästetään 2024 ja 2026 olympialaisiin. Tälle KOK antoi jo siunauksensa, mutta osallistumiseen vaaditaan tiukat ehdot.

Ruotsin hiihtotähdet väläyttelivät jo MM-kisaboikottia, mikäli Venäjä pääsisi mukaan Planican kisoihin. Tälle kuitenkin tuli stoppi, kun kansainvälisen hiihtoliiton Fisin pääsihteeri Michel Vion kertoi, että Venäjä on ulkona tämän kauden loppuun asti ja asiaa käsitellään seuraavan kerran huhtikuussa.

Maastohiihdon MM-kilpailut käydään Slovenian Planicassa 22. helmikuuta - 5. maaliskuuta. Venäjän aloittaman hyökkäyksen vuosipäivänä 24. helmikuuta hiihdetään miesten 30 kilometrin yhdistelmäkilpailu, jonka hallitseva maailmanmestari ja olympiavoittaja on Venäjän Aleksandr Bolshunov.

Yksi irvokas näytelmä jää tällä kertaa MM-näyttämöllä toteutumatta, mutta Venäjän puolestapuhujien tulisi todella katsoa peiliin ja tulla takaisin todellisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja