Olympiapäättäjiltä vastalause Ukrainalle – Volodymyr Zelenskyin "loukkaava lausunto" oli liikaa

7:55
Tulosruutu: Kansainvälinen olympiakomitea tutkii: millä ehdoilla venäläiset voisivat palata kansainväliseen urheiluun?

Kansainvälinen olympiakomitea torjui maanantaina Ukrainan viranomaisten tulisen kriitikin, jossa kattojärjestöä syytettiin sodan mainostamisesta sen jälkeen, kun KOK oli väläyttänyt venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden mahdollisuudesta pyrkiä vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak kuvaili viikonloppuna KOK:n lausuntoa "väkivaltaa, massamurhaajia ja tuhoa" mainostavaksi ja sanoi maanantaina Venäjän läsnäolon kilpailuissa antavan maalle "alustan kansanmurhan mainostamiseen."

– KOK torjuu jyrkimmin tämän ja muut loukkaavat lausunnot. Ne eivät voi toimia pohjana minkäänlaiselle rakentavalle keskustelulle, Kansainvälinen olympiakomitea sanoi tiedotteessaan.

Viime viikolla venäläisurheilijoiden sulkemista Pariisin olympialaisista pyytänyt presidentti Volodymyr Zelenskyi kysyi maanantaina asiaan tukea maassa vierailleelta Tanskan pääministeriltä. 

Yöllisessä videoviestissään Zelenskyi lupasi "suojella urheilun rakenteita ja kansainvälistä olympialiikettä huonolta maineelta joidenkin urheilubyrokraattien pyrkiessä tuomaan venäläiset urheilijat kansainvälisiin kilpailuihin".

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivä viime vuonna ja perusteli sitä halullaan suojella itseään ja venäjänkielisiä. Kymmenettuhannet ovat kuolleet ja miljoonat paenneet kodeistaan.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kiinnitti aiemmin huomiota siihen, että monilla venäläisillä olympiaurheilijoilla on sidonnaisuuksia maan armeijaan esimerkiksi näiden edustaessa puolustusministeriön alaisuudessa toimivia seuroja. 

– Armeija, joka tekee julmuuksia, tappaa, raiskaa ja varastaa. Tämän tietämätön KOK haluaa asettaa valkoisen lipun alle kilpailemaan, Kuleba kirjoitti Twitterissä.

Venäjä on kiistänyt syytökset sen joukkojen tekemistä julmuuksista Ukrainassa.

Kansainvälinen olympiakomitea sanoi viime viikolla vastaanottaneensa Aasiasta ehdotuksen, jossa tiedusteltiin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden mahdollisuutta kilpailla Aasiassa.

Tämä voisi toteutuessaan sisltää olympiakarsintatapahtumat, sillä venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät tällä hetkellä saa kilpailla Euroopassa Venäjän hyökkäyssodasta seuranneiden rajoitusten vuoksi.

KOK lisäsi sittemmin, että jokainen urheiluliitto on "omien kansainvälisten kilpailujensa ainoa auktoriteetti".

Venäjän ulkoministeriö on sanonut jokaisen yrityksen suistaa Moskova ulos kansainvälisestä urheilusta olevan tuomittu epäonnistumaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja