Venäjän oikeuksia puolustaneen Norjan olympiavoittajan sähköpostiviesti julki – hiihtotähti ei usko kohuväitettä: "Hänestä tulee maalitaulu monelle"

7:55
Katso videolta: Näin suomalaispäättäjät kommentoivat Venäjän ja Valko-Venäjän mahdollista paluuta kansainväliseen urheiluun.

Maastohiihdon norjalainen olympiavoittaja Astrid Uhrenholdt Jacobsen lähetti perjantaina sähköpostiviestin useille urheilijoille, kun hän oli antanut kohauttaneita lausuntoja kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kokouksessa keskiviikkona. NRK sai haltuunsa Jacobsenin lähettämän viestin. 

KOK oli keskiviikkona tiedottanut, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat pääsevät vuoden 2024 ja 2026 olympialaisiin, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Jacobsen toimii norjalaisten huippu-urheilijoiden edustajana ja hän oli nostanut keskiviikon kokouksessa esille, että venäläisten sulkeminen ulos on ihmisoikeusloukkaus. Jacobsenin lähettämä sähköposti aiheutti osittain hämmennystäkin Pål Golbergissa.

– Me urheilijat saimme täällä Astridilta sähköpostin, jossa hän vähän selitti, että ehkä, noh... Pointti oli, että siitä pitäisi tulla keskustelua. Vastasin vain kauniisti, ettei tässä ei olla koskaan oltu kauempana tällaiseen keskusteluun pääsemisestä kuin nyt. Urheilun ei pitäisi syrjiä, mutta mikä on vaihtoehto? Astrid ei ole keksinyt tätä itse, mutta hänestä tulee asemansa myötä maalitaulu monelle, Golberg totesi NRK:lle.

Golbergin mielestä venäläisten mahdollinen paluu kilpaladuille on kaukaisempi ajatus kuin koskaan aiemmin 24. helmikuuta viime vuonna alkaneen Venäjän hyökkäyksen jälkeen. 

Jacobsen selitti sähköpostissaan lausuntoaan, että suuri enemmistö urheilijoista haluaisi Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat takaisin kansainvälisiin kilpailuihin. 

– Komitea on ollut yhteyksissä laajaan rintamaan urheilijoita, joilla on useita mielipiteitä aiheesta. Käymme keskustelua asiasta. Kansainvälisten urheilijoiden kanssa käydyssä vuoropuhelussa olemme olleet sen kannalla, että meidän on aloitettava tämä arvoihin perustuva keskustelu ennen kuin puhumme seurauksista, Jacobsen kirjoitti viestissään.

Jacobsen toisti viestin, että urheilussa on nollatoleranssi syrjintää kohtaan.

– Siihen kuuluu myös ryhmän rankaiseminen etnisen taustan tai passin perusteella. Tämä on YK:n ihmisoikeuksien mukaista. Emme voi unohtaa sitä tässä ajassa, Jacobsen totesi.

Urheilijoiden komitea ei ole Jacobsenin mukaan tehnyt minkäänlaisia päätöksiä asiaan liittyen. Useat Norjan maajoukkuehiihtäjät ovat eri linjoilla Jacobsenin kanssa.

– En ajattele sitä hirveästi. Asiat ovat maailman nykytilanteessa mielestäni nyt hyvin. Se ei ole tietenkään helppoa saada ajatuksia kaikilta urheilijoilta, mutta se on epätodennököistä, että enemmistö urheilijoista seisoo tällaisen lausunnon takana, Sjur Röthe sanoi.

Simen Hegstad Krügerin ja Johannes Hösflot Kläbon mielestä Venäjän pitää olla ulkona niin kauan kun sota jatkuu. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja