Venäjän Maria Zaharovalta uhmakas julistus KOK:n kohulinjauksen jälkeen – Ukraina suunnittelee radikaalia ratkaisua

7:55
Katso videolta: Näin suomalaispäättäjät kommentoivat Venäjän ja Valko-Venäjän mahdollista paluuta kansainväliseen urheiluun.

Kansainvälinen olympiakomitean keskiviikkoinen tiedote venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita koskien aiheutti voimakkaan vastareaktion maailmalla. Nyt Venäjän ulkoministerin tiedottaja Maria Zaharova ottaa asiaan kantaa uhmakkaaseen tyyliinsä.

KOK tiedotti kaksi päivää sitten, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat kilpailla Pariisin olympialaisissa neutraalin lipun alla. 

Hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvän Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi perjantaina, että kaikki yritykset syrjäyttää Moskova kansainvälisestä urheilusta sen Ukrainassa toteuttaman "sotilaallisen erikoisoperaation" vuoksi ovat tuomittuja epäonnistumaan. 

Zaharova on tullut Venäjän hyökkäyssodan aikana tunnetuksi rajusta retoriikastaan kommentoidessaan sotaa ja sen lieveilmiöitä. 

Esimerkiksi Pohjoismaissa KOK:n keskiviikkoisen ulostulon sävy sai tyrmäävän vastaanoton. Norjan urheilun kattojärjestön puheenjohtaja Berit Kjøll totesti NRK:lle, että nykytilanteessa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumista ei voida hyväksyä.

Myös Ruotsissa reaktio on ollut kielteinen. Maan olympiakomitean edustajistoon kuuluvan Peter Reinebon viesti on selkeä.

– Pysymme Pohjoismaiden kanssa viime syksynä ilmaisemassamme kannassa, Reinebo totesi Aftonbladetille

Suomen Urheiluliiton vt. puheenjohtaja Riikka Pakarinen ihmetteli kovin sanoin KOK:n linjausta.

– Minusta nuo toimenpiteet ja ehdot ovat aika naurettavia suoraan sanottuna, Pakarinen kommentoi MTV Urheilulle

Ukrainan urheiluministeri puolestaan totesi, että maa ei poissulje vaihtoehtoa boikotoida olympiakisoja, mikäli venäläiset ja valkovenäläiset kisoissa nähdään. 

– Jos meitä ei kuunnella, en sulje pois mahdollisuutta, että kieltäydymme osallistumasta olympialaisiin, urheiluministeri Vadim Guttsait sanoi.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS linjasi perjantaina, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita ei Planican MM-kisoissa tulla näkemään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja