Norjalainen olympiavoittaja haluaa venäläiset takaisin kilpaladuille: "Ihmisoikeusloukkaus"

Katso videolta: Näin suomalaispäättäjät kommentoivat Venäjän ja Valko-Venäjän mahdollista paluuta kansainväliseen urheiluun.

Norjalainen NRK kertoi torstaina, että maastohiihdon olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari Astrid Uhrenholdt Jacobsen kannatti kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kokouksessa venäläisten ja valkovenäläisten paluuta takaisin kisaladulle.

KOK julkaisi keskiviikkona julkilausuman, jossa todettiin, että selvä enemmistö urheilijaedustajista haluaa Venäjän ja Valko-Venäjän takaisin kansainvälisiin kilpailuihin. Norjan urheilijoita edustava Jacobsen oli tunnustanut urheilumaailman haasteet, jotka brutaali sota on luonut. Samalla hän kuitenkin muistutti, että urheilijoita ei tulisi sulkea ulos kansallisuuden perusteella.

– Sanktioiden muuttamisesta ei ole keskusteltu. Niiden tulee olla voimassa. Jokainen on yhtä mieltä, että sota on julma ja brutaali, Jacobsen totesi NRK:lle.

Jacobsen kertoi, että hänen viestinsä KOK:n kokouksessa koostui samasta sisällöstä, josta oli keskusteltu Norjassa olympialaisten ja urheilun arvojen näkökulmasta.

– Jos urheilun tulee olla neutraalia ja se aikoo säilyttää nollatoleranssin syrjintää vastaan, niin urheilijoita ei voi sulkea ulos Venäjän kansallisuuden takia. Ne ovat myös ihmisoikeusloukkauksia. Olen kannattanut keskustelua aiheesta, Jacobsen selvensi.

– Syy tähän on se, että monet ovat kokeneet sodan todella läheltä ja siihen kuuluu paljon tunteita. Se on todella vaikeaa ja haluat vain rangaista kaikin mahdollisin keinoin, mutta meidän tulee puhua ensin arvojen näkökulmasta, Jacobsen sanoi.

Kaksinkertainen alppihiihdon olympiavoittaja Ruotsin Pernilla Wiberg oli myös sen kannalla, että venäläiset ja valkovenäläiset tulisi päästää vuoden 2024 ja 2026 olympialaisiin. Hän oli jo joulukuussa sillä kannalla, että venäläisten sulkeminen ulos oli väärin.

– Haluan aina olla urheilijoiden ja heidän oikeuksien kannalla. Politiikan ja urheilun tulisi aina olla erillään, Wiberg sanoi Aftbonladetin mukaan.

Aktiivisesti kantaa urheilupoliittisiin kysymyksiin ottava ampumahiihdon olympiavoittaja Sebastian Samuelsson kertoi NRK:lle, että hän yllättyi edustajien määrästä, jotka haluavat Venäjän ja Valko-Venäjän takaisin.

Samuelsson oli edustamassa KOK:n kokouksessa kansainvälistä ampumahiihtoliittoa IBU:a, joka on ilmoittanut, että se ei ota venäläisiä ja valkovenäläisiä mukaan pian käynnistyviin Oberhofin MM-kisoihin. Samuelssonin mukaan kokouksessa vaikutti vallitsevan yhteinen kanta, että heidän tulisi löytää keino, jolla urheilijat voisivat tulla takaisin neutraalilla statuksella.

– Kukaan ei sanonut sitä selvästi. Me olimme ne, jotka tekivät sen, Samuelsson kertoi.

Samuelssonin mukaan joillakin henkilöillä oli ajatuksia, kuinka mahdollinen paluu voisi tulla toteutua, mutta yksi asia oli kuitenkin selvä. Suurin osa halusi päästää venäläiset ja valkovenäläiset takaisin.

– Me ilmaisimme, että heidän ei pitäisi olla tervetulleita takaisin. Puhuimme olympiarauhasta, joka on rikottu kolme kertaa ja joka kerta Venäjän toimesta. Vain Venäjä on rikkonut sitä. Jos se on olemassa, niin silloin tulee olla seurauksia. He rikkoivat sen 2008, 2014 ja nyt vuonna 2022, Samuelsson totesi.

Ruotsalaisurheilija kertoi, että KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach oli paikalla koko tapaamisen ajan. Kun Pekingin olympialaiset käynnistyivät viime vuonna, piti saksalaispomo puheen, jossa hän pyysi rauhaa koko maailmaan. Venäjä kuitenkin on rikkonut olympiarauhaa kolmesti. Maa hyökkäsi vuonna 2008 Georgiaan, vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja viime vuoden helmikuussa Venäjä teki laajan hyökkäyksen Ukrainaan.

Katso pääkuvan videolta: Näin suomalaispäättäjät kommentoivat Venäjän ja Valko-Venäjän mahdollista paluuta kansainväliseen urheiluun.

Lue myös:

    Uusimmat