Kotikissat pääsivät katselemaan luonnonkaloja Kotkassa: "Oli oikeasti aivan valtavan hienoa seurata, miten kissat reagoivat"

Puhutko kissaa? ”Haista v**tu” voikin olla oikeasti ”rapsuta minua"– näin tulkitset kissaa 2:33
Katso myös: Puhutko kissaa? Näin tulkitset lemmikkiäsi.

Kissat pääsivät katselemaan kaloja Kotkan Maretariumissa. – Oli oikeasti aivan valtavan hienoa seurata, miten kissat reagoivat, toimitusjohtaja kuvailee.

Kotkan Maretariumissa esitellään suomalaisia kalalajeja. Mutta mitä tapahtuu, kun eväkkäitä ihastelemaan päästetään ihmisväen sijaan kissoja? Joulukuisena "kissapäivänä" 2020 kävi ilmi ainakin se, etteivät kalat jännitä kissoja – päinvastoin!

Kissapäivää on pyydetty pitkään

Aiemminkin Maretariumissa on pidetty koirapäiviä, jolloin käymään voi tulla koiran kanssa. Toimitusjohtaja Sari Saukkosen mukaan vuosittain tulee kuitenkin myös kyselyitä siitä, milloin veden väkeä voisi esitellä lemmikkikissoille.

– Vuosittain tulee toisinaan vähän pilke silmäkulmassa kyselyjä siitä, milloin kissat pääsevät paikalle. Tänä vuonna kyselyjä tuli niin paljon, ja lemmikki-ihmiset olivat asiassa myös ihan tosissaan, joten päätimme kokeilla, Saukkonen kuvailee.

Kalat eivät kissoja jännittäneet

Kissat pääsivät suomalaisten kalojen maailmaan joulukuussa 2020. Saapua paikalle sai koko päivän, ja kaloja kävikin ihmettelemässä kymmenkunta kissaa.

Ilmassa oli molemminpuolista jännitystä: miten kissat suhtautuisivat ahveniin, harjuksiin tai pasureihin? Entä jännittäisikö eväkkäitä?

– Lähdimme hyvin varovasti liikkeelle, koska emme tienneet, miten kissat käyttäytyvät. Ja toki kaikista tärkeintä meille on se, miten kalat reagoivat. Kalammehan ovat täällä tottuneet monenlaisiin ihmiskävijöihin, ja eivät ne kissoihin kovasti reagoineetkaan, Saukkonen paljastaa.

Kuten kissat, myös kalat ovat luonteeltaan uteliaita. Ne tulevat mielellään seuraamaan vedenpäällisen maailman menoa.

– Kun jotakin uutta tapahtuu, kalat ovat ikkunansa vieressä katsomassa. Ne ovat uteliaita niin ihmis- kuin koiravieraistakin. Ja nyt kissoista.

"Osa kaloistamme on tosi isoja, ja se selvästi vähän pelotti kissoja"

Kissat siis kiinnostivat kaloja – ja toisinpäin. Myös katit tempautuivat mukaan vedenalaiseen maailmaan ja esimerkiksi seurasivat suomuväen liikkeitä lasin läpi. Kissat vaikuttivat Saukkosen mukaan mieltyneen erityisesti pienempiin sintteihin.

– Osa kaloistamme on tosi isoja, ja se selvästi vähän pelotti kissoja. Joissakin tiloissamme kuuluu myös verrattain kova veden korina ja kohina, joka myös joitakin kissoja jännitti. Ne olivat selkeästi omistajien jaloissa ja syleissä.

Saukkosen arvion mukaan kissojen suosikki oli Suomenlahtiallas; siellä on sekä sopivan suuria että pieniä kaloja, minkä lisäksi altaan ikkunat olivat kissoille sopivalla katselukorkeudella.

– Tätä allasta saattoi katsoa omatoimisesti lattialta. Muutama muukin allas meillä on katselukorkeudella, mutta niiden isot kalat eivät niin miellyttäneet, Saukkonen nauraa.

"Kissanpäivät" uusitaan ensi vuonna

Kissojen vierailun jälkeen pidettiin huolto- ja siivoustauko, jotta vierailusta ei ole haittaa kissa-allergisille. Vuoden päästä edessä on samanlainen tauko, sillä "kissanpäivät" aiotaan uusia.

– Vuoden päästä aika vierailla on ehdottomasti pidempi, se meni tänä vuonna niin hienosti. Oli oikeasti aivan valtavan hienoa seurata, miten kissat reagoivat. Pelkästään sitä olisi voinut seurata koko päivän!

Samantapainen tempaus toteutettiin keväällä 2020 Yhdysvalloissa! Katso, miten kissanpennut reagoivat vierailuun akvaariossa:

Joukko kissanpentuja kutsuttiin akvaarioon vierailulle – katso hellyttävä video kisujen retkestä 1:19

Lue myös:

    Uusimmat