Kanniston eläintilalla asuu seepra-aasi Sepa, joka harrastaa estehyppyä ja rakastaa parasta ystäväänsä: "Jos Kassu on hetkenkin kateissa, Sepa hätääntyy ja huutelee kimeästi sen perään"

Seepra-aasi Sepa harrastaa estehyppyä 0:23
Katso videolta, miten Sepa hyppää esteitä!

Sepan isä on seepra ja emä aasi. Raidallinen, pitkäkorvainen Sepa ihastuttaa eläintilan vieraita ja harrastaa estehyppyä!

Neljä jalkaa, pitkähköt korvat, hennosti raidallinen olemus. Moni Kanniston kotieläintilan vieraista luulee Sepaa aasiksi, jolla vain sattuu olemaan seepramaisia raitoja.

– Vieraiden reaktio on melkein aina yhtä hämmästynyt, kun he kuulevat sen olevan seepran ja aasin risteytys, kertoo tilan työntekijä Anna, 26.

"Sepa on luonteeltaan hyvin ihmisrakas ja tulee itsevarmasti tervehtimään vierailijoita"

Sepa syntyi Ruotsissa 2004. Kanniston tilalle sen tie kävi vuonna 2013. Sepan isä on seepra ja emä aasi.

– Sepan virallinen nimi on Skötteruds Zeppo, ja sitä on edellisissä kodeissa kutsuttu Zeppo-nimellä, Anna sanoo.

Hänen tietojensa mukaan Sepa on paitsi ensimmäinen, myös ainut seepra-aasi Suomessa.

– Sepa on luonteeltaan hyvin ihmisrakas ja tulee itsevarmasti tervehtimään vierailijoita ja tarkistamaan, onko herkkuja tarjolla. Se on luonteeltaan hyvin kiltti eikä pure. Se kulkee tilalla vapaana parhaan kaverinsa Kassu-aasin kanssa, Anna kuvailee.

Sepa arvostaa rauhallisuutta – saattaa pelästyä kovia ääniä

Vieraat suhtautuvat seepra-aasiin yleensä sekä ihmetellen että ihastellen. Moni kysyy, mistä Sepa on tullut, tai voisiko se tuottaa lisää pikkuisia seepra-aaseja.

– Seepra-aasit, kuten muutkaan lajiristeymät, eivät pysty yleensä lisääntymään. Sepa on kuitenkin myös ruunattu eli kastroitu, jotta se olisi rauhallisempi, Anna sanoo.

Siinä missä aasit ovat tasaisia ja rauhallisia eivätkä yleensä hätkähdä esimerkiksi kovista äänistä, Sepa saattaa säikähtää ja lähteä pinkomaan pakoon.

– Sen takia sen läheisyydessä on hyvä liikkua rauhallisesti. Mitään pahaa se ei ihmiselle tahdo, mutta säikähtäessään saaliseläin voi käyttäytyä arvaamattomasti. Liekö Sepan kohdalla syynä temperamenttisuuteen se, että puolet sen perimästä on seepraa, Anna pohtii.

Sepa harrastaa estehyppyä

Sepan suosikkiherkkua on kuiva ruisleipä. Myös porkkanat ja omenat ovat lempiherkkujen listalla. Ratsastaa Sepalla ei voi, sillä sitä ei ole ratsukoulutettu. Sepa toimiikin eräänlaisena kotieläintilan maskottina. Harrastus sillä kuitenkin on: Sepa nimittäin osaa hypätä esteitä.

– Esteiden hyppäämistä päädyttiin kokeilemaan, koska Sepa on hyvin aktiivinen ja ketterä. Se onkin oikea luonnonlahjakkuus hyppäämisessä, ja kokoonsa nähden ylittää melko isojakin esteitä. Kassu seisoskelee aina kentän laidalla henkisenä tukena, sitä ei kiinnosta juoksentelu ja hyppääminen, Anna sanoo.

– Täysin omatoimisesti Sepa ei varmaan hyppäisi, mutta on todella helposti motivoitavissa siihen.

Paras ystävä Kassu aina mukana: "Sepa ei yleensä päästä sitä silmistään"

Muiden eläinten rauhaa Sepa kunnioittaa, eikä se tuppaa liian lähelle. Tärkeintä on, että Kassu-aasi on näköetäisyydellä Sepasta – Kassu nimittäin on sen paras ystävä.

– Jos Kassu on hetkenkin kateissa, Sepa hätääntyy ja huutelee kimeästi sen perään. Kassu on näistä kahdesta se itsenäisempi, ja Sepa ei yleensä päästä sitä silmistään, Anna sanoo.

– Sepa ja Kassu ovat yhdessä oikeita tihutyöläisiä, ne osaavat avata melkein kaikki erilaiset ovenkahvat ja portit ja menevät syömään muiden eläinten ruuat. Sen takia kaikki eläinrakennusten ovet täytyy pitää tuplalukossa, jotta kaksikko ei syö itseään ähkyyn.

Tulee mielellään seurailemaan ihmisten toimintaa

Sepa on hyvin kiinnostunut myös ihmisten toimista ja tulee mielellään katselemaan esimerkiksi tilan muiden eläinten ruokkimista tai paikalla vierailevia leirikoululaisia. Kun olo on erityisen mukava, Sepa ilmaisee sen kyhnyttämällä otsaansa ihmistä vasten.

– Se pitää rauhallisista ihmisistä ja saattaa säikähtää herkästi, jos sen läheisyydessä tekee nopeita liikkeitä tai metelöi. Se ei kuitenkaan ole pitkävihainen, Anna lupaa.

Juttua muokattu 19.10.2020 klo 7.28: Lisätty kuva Kassusta ja Sepasta.

Lue myös:

    Uusimmat