Kun Heidi jakaa kuvan 120-senttisestä Mossesta, moni yllättyy kissan koosta: "Valjaat ulkoiluun saa ostaa koirien puolelta"

Tällaisia ovat Suomen suosituimmat rotukissat vuonna 2019 2:43
Tällaisia ovat Suomen suosituimmat rotukissat vuonna 2019

Mosse-kissa painaa kymmenen kiloa ja yllättää monet koollaan. – Monesti saa kuulla "en oo koskaan nähnyt näin isoa kissaa", kun jossain Mossen kanssa liikumme, Heidi kuvailee.

Ensisilmäyksellä kissa näyttää photoshopatulta. Heidin, 23, lemmikki on kuitenkin aivan todellinen: kyseessä on maine coon -rotuinen Mosse-kissa, jolla on painoa huikeat kymmenen kiloa.

– Joskus mittasimme pituuden etutassujen päästä takatassujen päähän niin sanotussa näyttelyasennossa, ja saimme tulokseksi 120 senttiä, Heidi paljastaa.

"Mosse on luonteeltaan todella ihmisrakas"

Mossen virallisempi nimi on Tigerworld New Year's Magic. Se on Heidin perheessä sijoituskissana.

Kissan sijoittaminen tarkoittaa sitä, että kissa muuttaa uuteen kotiin, mutta omistusoikeus säilyy esimerkiksi kasvattajalla. Sijoituskissaa voi käyttää jalostukseen ilman, että se asuu kasvattajan kotona.

Usein haltija eli sijoituskoti maksaa kissasta vakuusmaksun, esimerkiksi puolet myyntihinnasta. Sijoituskodin on huolehdittava kissasta parhaalla mahdollisella tavalla. 

Sijoitussopimukset ovat yksilöllisiä: esimerkiksi naaraskissa voidaan sijoittaa vaikkapa 1–2 pentueen ajaksi. Kun sijoitussopimuksen ehdot ovat täyttyneet, kissa siirtyy haltijan omistukseen.

Lähde: Kissaliitto

– Mosse on luonteeltaan todella ihmisrakas ja huomionkipeä lempeä jättiläinen, joka ei pelkää oikeastaan mitään. Eläinkaupoilla pyöriessä se ei pelkää edes ventovieraita isoja koiria, ulkonakin heittäytyy maahan vieraiden ihmisten rapsuteltavaksi, Heidi kuvailee.

Mosse rakastaa katsella ihmisiä ja availla ovia

Mossen lempipuuhaa on maailman menon katseleminen. Tähän puuhaan se syventyy kodin parvekkeella. Mosse osaa myös avata kaikenlaiset ovet, ja harrastaakin tätä erityisesti öisin.

– Meillä on Mossen lisäksi muutama maine coon, maatiaiskissa sekä viisi koiraa, kääpiöitä ja hieman isompia. Kaikki tulevat juttuun keskenään ongelmitta, kissat kunnioittavat koiria ja koirat kissoja, Heidi kuvailee.

Mossea ei ole aivan helppo hemmotella ostoksin: kymmenkiloiselle kissalle ei voi ostaa esimerkiksi kiipeilypuuta tarkastamatta, onko se tarpeeksi tukeva. Moni puu ei kestäisi pystyssä sitä, että kymmenkiloinen Mosse hyppää niihin koko painollaan.

– Myös kantokoppien hankinnassa saa miettiä, sopiiko kissa koppaan kunnolla. Valjaat ulkoiluun saa ostaa koirien puolelta, koska kissojen puolella valjaat ovat joko liian pieniä tai heiveröisen tuntuisia, Heidi kuvailee.

Muuten Mosse on samanoloinen kuin talouden muut kissat – mitä nyt ruokaa kuluu pienempää lemmikkiä enemmän.

"En oo koskaan nähnyt näin isoa kissaa"

Mossen valtaisa koko tulee ihmisille yleensä yllätyksenä, ja kun Heidi jakaa siitä kuvia esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, ensireaktio on yleensä "wau, miten iso kissa!"

– Tullaan kyselemään rotua ja sitä, millainen Mosse on luonteeltaan. Ainahan ne kehut ja kommentit kissaa kohtaan jäävät mieleen, niistä tulee hyvä mieli itsellenikin, Heidi kiittelee.

Aina Mosse ei mene katsojaan täydestä. Heidi saa toisinaan epäileviä kommentteja sitä, että kissan kuvaa on käsitelty todellista isommaksi.

–  Näitä tulee melko harvoin. Kissan koko varmasti kuitenkin tulee monille yllätyksenä niin netissä kuin livenäkin, ja monesti saa kuulla, että "en oo koskaan nähnyt näin isoa kissaa", kun jossain Mossen kanssa liikumme.

Lue myös:

    Uusimmat