Koronatilanne Uudellamaalla huonontunut lähelle leviämisvaihetta – ilmaantuvuuden rajapyykki vaarassa ylittyä: "Olemme veitsenterällä"

Milloin Pfizerin hehkutettu rokote saadaan Suomeen? 1:10
Milloin koronarokote saadaan Suomeen?

HUSin mukaan koronaepidemiatilanne on huonontunut Uudellamaalla, mutta on silti edelleen hallinnassa.

Koronatartuntojen määrät ovat Uudellamaalla lisääntyneet. Viime viikolla koronatartuntoja todettiin noin 850 ja edellisellä viikolla noin 760. Positiivisten näytteiden osuus on ollut viime viikkoina 2,5-2,8 prosenttia.

Ilmantuvuusluku, eli kuinka monta tartuntatapausta on kahden viime viikon aikana ollut sataatuhatta asukasta kohti, on Uudellamaalla nyt 97. Suunta on ollut ylöspäin, joten vaarana on luvun 100 ylittyminen lähipäivinä.

Länsi-Pohjassa raja ylittyi tänään. MTV Uutiset kertoi eilen, että alue on ohittanut Uudenmaan Suomen pahimpana korona-alueena suhteellisesti.

40 prosenttia tartunnan lähteistä tiedetään

HUSin tiedotteen mukaan reilussa 40 prosentissa tapauksista tartunnanlähde on varma tai todennäköinen ja noin 20 prosentissa tapauksissa tartunnanlähteestä on epäily. Tällä hetkellä lähes puolet lähteeltään tunnistetuista tartunnoista saadaan perheenjäseniltä tai muutoin lähipiiriin kuuluvilta.

HUSin sairaaloissa on tällä hetkellä koronaviruspotilaita teho-osastoilla 6 ja vuodeosastoilla 19. Lisäksi yksittäisiä koronaviruspotilaita on hoidossa kaupunkien sairaaloissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. HUSin sairaaloissa koronaviruspotilaiden aiheuttama kuormitus ei haittaa tällä hetkellä muiden potilaiden hoitoa.

– Olemme Uudellamaalla veitsenterällä. Nyt on ensiarvoisen tärkeää hakeutua testiin herkästi. Turvavälien noudattaminen ja kokoontumisten välttäminen on paras suoja itsensä suojelemiseksi ja epidemian rajoittamiseksi, toteaa alueellisen pandemiakoordinaatioryhmän puheenjohtaja ja HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Edelleen tartunnan saaneet ovat altistaneet suuren joukon muita ihmisiä tartunnalle.

– Tämä kertoo siitä, että ihmisten välisiä kontakteja on paljon ja ohjeita ei aina noudateta. Tämä mahdollistaa sen, että tilanne Uudellamaalla voi heiketä nopeasti, Mäkijärvi lisää. 

Lue myös:

    Uusimmat