Tornion koronatilanne yltyi maan pahimmaksi, nyt puhuu johtava lääkäri – "Yhtäkkiä tilanne räjähti käsiin"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on ollut pitkään ilmaantuvuusluvun perusteella Suomen koronaisin kolkka, mutta nyt Länsi-Pohjan ilmaantuvuusluku on noussut siitä ohi.

Länsi-Pohjan alueella ilmaantuvuusluku on THL:n mukaan 98,6 sataatuhatta asukasta kohden kahdelta viikolta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella vastaava luku on 95,4 ja koko Suomessa 51,4.

Tornion kaupungin alueella koronatilanne on erityisen vakava. Kaupungin keskiviikkona julkaiseman tiedotteen mukaan koronavirustapausten ilmaantuvuus Torniossa on 242 tartuntaa 100 000 asukasta kohden, eikä toivottua käännettä parempaan ole toistaiseksi tapahtunut.

Yhteensä Torniossa on todettu THL:n mukaan 116 tartuntaa. Muissa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnissa tartuntoja on todettu seuraavasti: Kemissä 67, Keminmaassa 13, Tervolassa 9 ja Ylitorniolla 33. Simon lukemaa ei THL:n listalla näy.

"Erittäin vakava tilanne"

– Torniossa tautitilanne on erittäin vakava, Tornion vt. johtava lääkäri Jukka Ronkainen toteaa.

– Kolmisen viikkoa sitten meillä oli täällä hyvä tilanne ja muutamaan kuukauteen ei ollut yhtään tartuntaa, ja sitten yhtäkkiä tilanne räjähti käsiin.

Sitä Ronkainen ei osaa varmuusella sanoa, että miksi näin on päässyt käymään.

– Onko se tullut väsymys ja sitten unohdettu, että miten tältä taudilta suojaudutaan. Ja kun ei ole pitkään aikaan alueella ollut tartuntoja, niin ajatellaan, että ei se täällä olekaan niin tärkeää, hän arvelee.

Ronkainen kertoo, että useita tartuntoja on levinnyt muun muassa eräästä ravintolasta alkaneen ketjun kautta. Lisäksi tartuntoja on levinnyt työpaikoilla, yksityistilaisuudessa ja eräässä koulussa.

– Noin 3–4 viikon sisällä meillä on tullut sairastuneita ja altistuneita pitkästi yli 500. Jos ajatellaan, että meillä on 21 500 asukasta ja heistä 500 on otettu henkilökohtaisesti yhteyttä, niin se on paljon.

Naapurissa oleva Ruotsi ja Haaparanta ei Ronkaisen mukaan vaikuta kovinkaan paljon tilanteeseen.

– Me ollaan kyllä yhtä lahjakkaasti viety tautia sinne päin. Haaparannalla on myös paha tilanne ja Ruotsi ottikin nyt alkuviikosta hyvin jyrkät rajoitustoimenpiteet käyttöön.

Torniossa on otettu tiukat rajoitustoimet käyttöön. Niitä ovat muun muassa uimahallin, kirjaston, museoiden ja sisäliikuntatilojen sulkeminen, suositus kaiken harrastustoiminnan keskeyttämisestä toistaiseksi, suositus ravintoloiden aikaisemmista sulkemisajoista sekä yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien kieltäminen.

– Nyt on ihmisten paras kertakaikkiaan vaan pysyä kotona muutama viikko, niin päästää viettämään toivon mukaan joulua tai ainakin juhannusta rauhassa!

Ei oireettomana testiin

Ronkaisen mukaan Tornio on edelleen koronan kiihtymisvaiheessa kuten koko muukin Länsi-Pohjan alue. Vaikka ilmaantuvuusmäärä on suuri, niin kaikki leviämisvaiheen kriteerit alueella eivät täyty.

– Potilaita ei sairaalassa ole vielä semmoista määrää. Vakavasti sairastuneita syksynkin ketjussa kuitenkin on.

 Useiden koronatartuntojen myötä myös Länsi-Pohjan koronanäytteenottopisteet ovat ruuhkautuneet.

– Se on hyvin ymmärrettävää, kun sairastuneita ja altistuneita on näin paljon. Meillä on kuitenkin sellainen toive, oireettomat eivät menisi testeihin, Ronkainen sanoo.

– Oireettoman testaamisesta ei ole oikeastaan mitään hyötyä. Negatiivinen testi ei vapauta karanteenista ja itämisaikana testi voi olla negatiivinen ja voi olla, että olet jo seuraavana päivänä oireinen ja joudumme testaamaan samoja useamman kerran, hän selittää.

– Kenenkään työpaikan esimiesten tai valmentajien tai managereiden ei pidä ohjata oireettomia altistuneita testeihin niitä ruuhkauttamaan, meillä on ihan riittävästi testattavaa näissä oireisissakin.

– Valitettavasti tällaista on ollut, kun ei ole ymmärretty, että negatiivinen testi ei vapauta karanteenista. Se on ja pysyy.

Kaikki ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettävän

Tornion kaupunki suosittelee nyt kaikkien ryhmäharrastusten keskeyttämistä väliaikaisesti. Uusi suositus koskee kaikkea ryhmäharrastustoimintaa Torniossa ja on siten tiukempi kuin kaupungin edellisviikolla antama suositus ainoastaan aikuisten harrastustoiminnan keskeyttämisestä määräajaksi.

– Suositus perustuu Tornion vaikeaan tautitilanteeseen sekä Lapin aluehallintoviraston viime torstaina 5. marraskuuta antamaan päätökseen, joka kieltää kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kaksikymmentä henkilöä. Avin päätös perustuu tartuntatautilakiin, koskee kaikkia Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntia ja on voimassa 19. marraskuuta asti, tiedotteessa sanotaan.

Myös Tornion kirjasto, uimahalli, museot, kansalaisopisto sekä kaikki sisäliikuntatilat ovat suljettuna 19. marraskuuta asti.

*Päivitys kello 15.37: Juttua täydennetty Tornion vt. johtavan lääkärin kommenteilla ja otsikkoa päivitetty.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja