Koronasta parantunut Anna Hanski: Hajuaisti ei ole palannut vieläkään

Koronaviruksesta parantuneet Baba Lybeck, Anna Hanski ja Jari Hedman korostavat vertaistuen merkitystä koronapotilaana – Hedman kertoo myös musertavan tarinan läheisestään 19:22
Koronasta parantuneet Anna Hanski, Baba Lybeck ja Jari Hedman kertovat sairaudesta.

Laulaja Anna Hanski, toimittaja Baba Lybeck ja tennisvalmentaja Jari Hedman kertovat saaneensa koronaviruksesta lopulta vain melko lieviä oireita. Hanski kertoi  MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa pelon ja epätietoisuuden olleen raskainta.

Viiden jälkeen -ohjelman juontaja Baba Lybeck koppasi  eilen torstaina lähetykseen tulleen Jari Hedmanin iloisesti kainaloonsa. Molemmat ovat sairastaneet koronan ja parantuneet siitä.

– Me voimme seistä näin ihan vierekkäin, turvaväliä ei tarvitse olla. Olemme molemmat immuuneja, emmekä tartuta enää ketään, Lybeck sanoi.

Jari Hedman kertoo silti olevansa varovainen, vaikka tartuttamisvaaraa ei enää ole.

–  Pelkään vielä, vaikka olen saanut terveen paperit, etten vain tartuta ketään. Välttelen ihmisjoukkoja, Hedman sanoi.

Hedman, Lybeck ja Anna Hanski kertoivat kaikki oireistaan, jotka olivat melko lieviä. Kukaan heistä ei esimerkiksi joutunut sairaalaan. Lybeckin mies sen sijaan joutui.

– Miehelläni oli kova kuume ja raju vatsatauti. Yskä kävi koko ajan pahemmaksi ja pahemmaksi. Hän sai sairaudesta vakavamman version ja oli sairaalassa viikon. Oli kuin olisimme sairastaneet kaksi eri tautia, vaikka sama korona oli molemmilla, Lybeck sanoi

"Paha pelkotila, jopa paniikki"

Sekä Anna Hanskilla että Baba Lybeckillä lähti myös haju- ja makuaisti.

– Minulla aistideprivaatio jäi päälle, vaikka olen jo parantunut, Hanski kertoi.

Hän kertoo ensimmäisten oireiden olleen kuumetta ja lihassärkyä, jotka katosivat kuitenkin muutamaksi päiväksi.

Hanskin mukaan pelko ja epätietoisuus olivat hänelle sairastamisessa raskainta.

– Vaikka sairastumisestani  on aikaa vasta pari viikkoa, oli silloin tietoa vielä varsin vähän saatavilla. Sairaus aiheutti minussa kovan pelkotilan, jopa paniikkireaktion. 

Kaikki kolme sanovat vertaistuen olevan tärkeää koronan sairastamisessa. Anna Hanski kertoo pitäneensä yhtä kahden muun koronaa sairastavan kanssa.

– Oli hyvin tärkeää, että jaoimme muiden sairastuneiden kanssa kokemuksia. Tässä (Viiden jälkeen -ohjelman) keskustelussa minua on helpottanut jo sekin, kun Jari kertoi, että keuhkoissa tuntuu edelleenkin. Se on vertaistukea. Todella helpottavaa kuulla, etten ole tämän asian kanssa yksin, Hanski sanoi.

– Korona on epämääräinen ja siihen liittyy paljon epävarmuutta. Sitten kun tauti tulee ja menee aaltoilevasti, niin sitä alkaa miettiä, että kuvittelenko minä vain kaiken, Baba Lybeck totesi.

Lue myös:

    Uusimmat