Koronakriisi yllätti F1-tallit housut kintuissa – asiantuntija maalaa synkkää kuvaa: ”Olisi iso takaisku"

1:43
McLaren-tallin pomo Zak Brown esitti huolensa koko F1-sarjan tulevaisuudesta.

Koronavirus runtelee voimakkaasti myös F1-talleja. McLaren, Williams ja Racing Point ovat jo ilmoittaneet lomauttavansa henkilöstöään koronaviruksen aiheuttamien taloudellisten haasteiden vuoksi.

McLarenin johtaja Zak Brown on maalaillut sarjan ylle varsin synkkiä uhkakuvia. Brownin mukaan F1-sarjan tulee leikata entisestään tallien kustannuksia auttaakseen niitä selviämään. Brown sanoo, että kaksi tai jopa neljä tallia saattaa kaatua, jos F1:n budjettikattoa ei lasketa.

C Moren asiantuntija Ossi Oikarinen ei osaa arvioida, kuinka pitkään tallit kestävät tilannetta, jossa tuloja ei ole. Hän sanoo tallien olevan hyvin eriarvoisessa asemassa koronakriisin keskellä. Esimerkiksi Ferrarilla ja Mercedeksellä, joilla on takanaan suuret autotehtaat, on enemmän reserviä, kun taas Williamsin ja Racing Pointin kaltaiset tallit perustavat bisneksensä ainoastaan kilvanajamiseen.

– On vaikea arvata, mikä on se kuukausimäärä, minkä ne pystyvät olemaan tyhjäkäynnillä. Ihan varmasti tulevat muutkin tallit reagoimaan tähän tilanteeseen henkilöstön lomauttamisella, Oikarinen sanoo.

– Tallit ovat perinteisesti käyttäneet kaikki rahat, mitä on tullut, autojen kehittämiseen ja kilpailussa mukana pysymiseen. Sitä ei ikinä ole ajateltu, että kausi millään tavalla jäisi ajamatta.

F1-sarjalle tallien kaatuminen voisi Oikarisen mukaan olla kohtalokasta.

– Sarjan kannalta yhdenkin tallin menettäminen olisi iso takaisku. Sarjalla on velvollisuus kisajärjestäjiä kohtaan tuoda riittävä määrää autoja radalle. Jos vaikka kaksi tallia jäisi pois, alettaisiin olla rajoilla, että ei ole riittävästi autoja.

Oikarinen muistuttaa, että uusia talleja sarjaan ei tuosta vain perusteta.

– Tallin käynnistäminen on hidasta. Se on aika iso urakka saada uusi talli pystyyn, jos nykyisiä lähtisi. Siksi on erittäin tärkeää, että pystytään reagoimaan, eikä yksikään talli tippuisi pois sarjasta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja