Korkea verenpaine nuoruusiässä yhdistettiin munuaisongelmiin – ylipaino lisää riskiä

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
KATSO MYÖS: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? Haastattelussa Turun yliopiston sisätautiopin professori Teemu Niiranen.

Korkea verenpaine nuoruudessa voi tuoreen tutkimuksen mukaan altistaa munuaisvaurioille. Etenkin tämä havaitaan ylipainoisilla.

Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat lähes 600 000 israelilaisen 16–20-vuotiaan terveystarkastustietoihin ja 15-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana runsaalle 2 000 osallistujalle ilmaantui munuaisvaurioita ja munuaisten toiminnan vajausta.

Tulosten perusteella munuaisvauriot olivat 17 prosenttia yleisempiä, jos potilaan verenpaine oli 130/80–139/89 mmHg tutkimuksen alkaessa, ja 50 prosenttia yleisempiä, jos potilas oli myös lihava.

Nämä lukemat ja ylipaino lisäsivät riskiä

Riskit olivat vielä suuremmat, jos potilaan verenpaine oli yli 140/90 mmHg. Tällöin munuaisvaurio todettiin 50 prosenttia todennäköisemmin, ja lihavilla potilailla 80 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujilla, joiden verenpaine oli normaali.

Munuaisvauriot ja munuaisten toiminnan heikentyminen olivat suhteellisen harvinaisia, joten käytännössä verenpaineeseen liittyvät riskit eivät olleet kovin suuria. Riskit olisi silti hyvä huomioida etenkin, jos potilas on lihava ja hänen verenpaineensa on selvästi koholla.

Stressikin nostaa verenpainetta – miten stressipallon saa purettua? Katso:

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat