Kommentti: Vain yhden suomalaisen NHL-pelaajan nimellä voi spekuloida – ja ainakin yksi valinta Hall of Fameen meni väärin

Suomalaisista NHL-pelaajista vain Jere Lehtisellä on lähitulevaisuudessa asiaa Hockey Hall of Fameen. Ainakaan kunniagalleriaan nyt valittu Marian Hossa ei sinne vielä kuulu, kirjoittaa MTV Urheilun Kasperi Kunnas.

Hockey Hall of Fameen voi tulla valituksi aikaisintaan kolme vuotta peliuran jälkeen. Vain harvat ja valitut ylipäätään nimetään kunniagalleriaan, mutta todellinen eliitti pääsee sinne heti kun mahdollista. Viiden viime vuoden aikana pikakunnian on saanut vain kuusi NHL-pelaajaa: Sergei Fedorov, Nicklas Lidström, Chris Pronger, Teemu Selänne, Martin Brodeur ja Martin St. Louis.

Tuosta porukasta kevyin palkintokaappi taitaa olla Prongerilla, joka on valittu kertaalleen sekä NHL:n parhaaksi puolustajaksi että arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Tältä pohjalta on esitettävä kysymys: Marian Hossa? Oikeasti?

Takana on upea NHL-ura, yli 1000 pistettä yli 1000 ottelussa ja kolme Stanley Cupin mestaruutta isossa roolissa, mutta ei yhden ainutta henkilökohtaista palkintoa. Ehkä Hossa olisi ansainnut paikkansa Hall of Famessa – joskus. Äkkiseltään tulee mieleen Bostonista eräs iso nimi, jonka olisi voinut valita ennen Hossaa kunniagalleriaan historian ensimmäisenä vain Slovakiaa edustaneena pelaajana.

Tänäkin vuonna huudeltiin muun muassa Rod Brind’Amourin perään, mutta hiljaista oli. Enemmän otteluita kuin Hossalla, enemmän pisteitä, vain yksi Stanley Cupin mestaruus, mutta vastapainoksi kaksi Frank J. Selke -palkintoa eli valintaa NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi. Ehkä sitten joskus.

Parhaista puolustavista hyökkääjistä puheen ollen. Jere Lehtinen on ainoa suomalaispelaaja, jonka kohdalla voidaan lähitulevaisuudessa spekuloida valinnalla Hall of Fameen. Koko uransa Dallas Starsia edustanut Lehtinen oli voittamassa Stanley Cupia jättiroolissa vuonna 1999. Kai muistatte suomalaislaiturin maalin ja syötön 2-1-lukemiin päättyneessä ratkaisuottelussa?

Mutta Lehtinen ikuisti nimensä kiekkohistoriaan ennen kaikkea kolmella Selke-palkinnollaan. Kun palkinto tuotiin NHL:ään 1970-luvun lopussa, Bob Gainey sai kunnian neljästi peräkkäin. Neljä kertaa Selken on voittanut myös Patrice Bergeron – hän on pomminvarma valinta Hall of Fameen peliuransa jälkeen.

Siinä se. Kukaan muu ei ole voittanut palkintoa Lehtistä useammin.

Lehtinen on myös erityistapaus vertaistensa joukossa, sillä edellisen neljännesvuosisadan aikana hän on ainoa Selkellä palkittu laitahyökkääjä. Kahden suunnan taiturina tunnetun Hossan valinta puoltaa osaltaan myös sitä, että Lehtinen saa vielä saman kunnian.

Muista suomalaisista Pekka Rinne ja Tuukka Rask ovat tavallaan siellä päin, mutta yhdellä Vezina-palkinnolla eivät ovet aukea näihin juhliin, sori vain. Rask saatetaan tosin tänä kesänä valita toisen kerran urallaan parhaaksi maalivahdiksi, mutta pääsy Hall of Fameen vaatisi myös Stanley Cupin mestaruutta pelaavassa roolissa.

Joten Jere Lehtisen valintaa odotellessa. Sitten joskus.

Lue myös:

    Uusimmat