Mainos

Kommentti: Timon viimeinen ravikierros, Juhan ylen vaikea suhde mediaan, koulutuksesta kiehuva Ville – MTV arvioi puoluejohtajat

Neljän puheenjohtajan tulikaste, kahden jäähyväiset ja lopuillakin on näytön paikka. Tässä tulee arvioni puheenjohtajista, jotka kohtaavat ensi tiistaina 4.4. kello 20-22 MTV3-kanavalla kuntavaalitentissä.

Kannattaa katsoa, syntyykö uusia taistelupareja. Kuka haastaa kenet, kuka puhuu päälle, kuka jää sivuosaan.

Lähetä ajatuksia, kysymyksiä, aiheita, vinkkejä, miten tentistä saataisiin hyvä ja puheenjohtajista eniten irti.

Sähköposti: jussi.karki(a)mtv.fi, Twitter: @JussiKarki

Timo Soini, perussuomalaiset

Tv-tenttien vanha isäntä vetää parinkymmenen vuoden puheenjohtajapestin päätteeksi viimeistä ravikierrostaan. Onko soinismien latelija loppusuoralla ärhäkkä taistelija vai säyseä hyvästelijä?

Soinia on kehuttu ulkoministerinä, mutta moitittu tällä vaalikaudella väsähtäneeksi puoluejohtajaksi. Luopumispäätöksen jälkeen Soinin kasvoille on palannut ilkikurinen virnistys – ja tv-lamput ja torikansan kohtaaminen sytyttävät miehen edelleen.

Arvaukseni, mitä Soini lohkaisee tentissä:

"Teillä tulee vielä ikävä minua."

Petteri Orpo, kokoomus

Pitkän linjan uskollinen puoluesoturi on rauhallisen oloinen diplomaatti. Jopa niin, että Orpo onnistui syrjäyttämään edeltäjänsä Alexander Stubbin ilman näkyviä haavoja puolueeseen. Paineet ovat kuitenkin nyt kovat. Kokoomuksella on pohjalla kova vaalitulos viime kuntavaaleista ja puolueen ehdokasmäärä putosi melkoisesti.

Orpon pitäisi pikkuhiljaa olla huomattavasti värikkäämpi kuin se entinen turkulainen puheenjohtaja Ville Itälä. Alku oli lupaava: Eeva-lehti valitsi Orpon Suomen seksikkäimmäksi mieheksi.

Arvaus tenttilohkaisuksi:

"Vahva talous on kuntalaisen paras ystävä."

Antti Rinne, SDP

Rinteen esiintymistaidot ovat olleet suurennuslasin alla koko hänen puheenjohtajataipaleensa ajan. Siitä voi syntyä itseään ruokkiva pahan kierre, josta Rinteen on päästävä pois. Ylivoimainen voitto SDP:n puheenjohtajakisassa Lahdessa on lisännyt Rinteen itseluottamusta, mutta näissä vaaleissa häneltä vaaditaan kunnon tulosta. Paineet ovat jättiläismäiset.

Kun Rinne kiihtyy, sanat tulevat liian nopeasti ja kiukku näkyy otsasuonissa. Tiettyyn rajaan asti tunteiden näyttäminen on toki hyvä juttu. Rinne hakee liikaa esimerkkejä – milloin Harvian kiukaista milloin Kiinan-reissusta – jotka tuntuvat ulkoa opetelluilta. Rinteen pitää unohtaa kuiskuttelijoidensa ohjeet ja tarttua hetkeen.

Arvaus tenttilohkaisuksi:

"Tähän löytyy vastaus vaihtoehtobudjetistamme."

Juha Sipilä, keskusta

Sipilän suhde mediaan on ollut ylen vaikea. Siksi tv-tenteissäkin on ylimääräistä jännitettä. Luvassa on sikäli harvinaista herkkua, että pääministerin ja oppositiojohtajien tv-väittelyt ovat olleet vähissä.

Sipilästä on tullut sanavalmis ja itsevarma esiintyjä. Asiat ovat parhaiten pääministerin hyppysissä, mutta niiden ympärille pitäisi saada jotain lämpöäkin ja tarinaa.

Vaikeuksista toiseen edennyt Sipilä uskoo tekevänsä asioita oikein, mutta politiikassa tärkeää on myös se, miltä asiat näyttävät.

Arvaus tenttilohkaisuksi:

"Tekemättä ei voi jättää, eikä kinttaita pudottaa."

Ville Niinistö, vihreät

Toinen tenttikonkari jättää puheenjohtajan tehtävät huipulla: gallupit ovat yläviistossa ja Vihreät voivat nousta ykköspuolueeksi Helsingissä. Sortuuko Niinistö yliyrittämiseen vai pysyvätkö tunnejohtajan tunteet hallinnassa?

Vastustajat nimittäin tietävät, mihin kohtaan Niinistöä kannattaa sohaista. Ei vinkkinä kenellekään, mutta... viime vaalikauden koulutusleikkaukset ja Niinistön syyttäminen halpahintaiseksi populistiksi.

Eläinpaidoissa viihtyvä Niinistö osaa ottaa yleisönsä niin sosiaalisessa mediassa kuin perinteisessä televisiossa. Siinä mielessä uuden media-ajan poliitikko.

Arvaus tenttilohkaisuksi:

"Anteeksi vaan jos kiihdyn koulutusleikkauksista."

Li Andersson, vasemmistoliitto

Yllättävän nopeasti nuoresta vihaisesta naisesta on kuoriutunut rauhallinen ja analyyttinen esiintyjä. Andersson on tehnyt kotiläksyt, osaa asiat ja saa ujutettua myös tunnetta sekaan. Haaste on, miten Li Andersson onnistuu siinä missä hänen edeltäjänsä Paavo Arhinmäki ei onnistunut – miten oma suuri henkilökohtainen suosio säteilisi puolueeseen?

Arvaus tenttilohkaisuksi:

"Kokoomus on suurin koulutuslupauksen pettäjä"

Sari Essayah, kristillisdemokraatit

Asiaosaaja ja tv-tenttien parhaita esiintyjiä. Essayahilta tulee loogisia selkeitä lauseita, jotka alkavat jostain ja päättyvät johonkin. Moni sanoo hänestä ääneen: Äänestäisin, jos olisi toisessa puolueessa.

Essayah ei jaa mielipiteitä kuten edeltäjänsä Päivi Räsänen. Kukaan ei eroa kirkosta, kun Essayah ilmestyy tv-ruutuun. Kolikon toinen puoli on, jääkö KD:n tasapaksu viesti mieleen.

Arvaus tenttilohkaisuksi:

"Me emme rettelöi, me kannamme vastuuta"

Anna-Maja Henriksson, RKP

Henrikssonilla on vaativa tehtävä täyttää Carl Haglundin suuret lakeerikengät. Ja vieläpä, kun RKP on oppositiossa ensimmäisen kerran sitten 1970-luvun. Vaasan sairaalapäivystyksen supistaminen oli syöttö lapaan. Henriksson pääsi nostamaan profiiliaan, mutta toisaalta kärhämä osoitti kaikille muille RKP:n ydintehtävän. Kielipuolue.

Arvaus tenttilohkaisuksi:

"Vaasan asia on meidän asia"

Toivottavasti puheenjohtajat yllättävät hieman tuoreemmilla puheilla. Se nähdään tiistaina 4.4. klo 20-22. Tervetuloa mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.